Ілюстрація / REUTERS

Лідер Сербії обіцяє добитися членства в Євросоюзі для своєї країни до 2025 року. Але для молоді балканської країни, вочевидь, це не достатньо швидко. Дослідження, опубліковане цього тижня, вказує на те, що половина сербів віком від 20 до 29 років планують поїхати з країни вже наступного року.

Як пише Bloomberg, серед причин вони називають погані перспективи щодо працевлаштування і корупцію. Дослідження було проведене в чотирьох муніципалітетах, де президент Александар Вучич отримав на виборах у 2017 році понад 50% голосів. В цих же регіонах зарплата становить нижче середнього показника в країні, який сягає 520 доларів.

Читайте такожFinancial Times: Заробітчан з України не вистачить на всю Східну Європу

Відео дня

Видання зауважує, що цей же сценарій вже діє в інших країнах Східної Європи. Сотні тисяч працівників покинули Україну, чиє членство в ЄС ще більш розмите, ніж у сербському випадку. Після візової лібералізації українці почали шукати більших доходів у Польщі, Чехії й Німеччині.

Втім, навіть членство в ЄС не гарантує, що люди залишаться вдома. Приміром, Литва вступила в європейську організацію у 2004 році. І їй знадобилося десятиліття, щоб зупинити відтік громадян.

Читайте такожRzeczpospolita: Заробітчани з України втрачають інтерес до Польщі

Bloomberg додає, що у більшості країн Східної Європи еміграція призвела до зниження загального рівня безробіття. Але в Сербії цей трюк не спрацював. Рівень безробіття в країні перевищує 12%, а серед громадян віком 20-24 роки він сягає 30%.