Ілюстрація / REUTERS

Український олігарх Дмитро Фірташ дуже вірогідно постане перед судом в Чикаго за звинуваченнями у хабарництві. Він був діловим партнером Пола Манафорта – колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що у вівторок Верховний суд Австрії ухвалив американський запит на екстрадицію. На це рішення австрійським судам знадобилося кілька років. Міністр юстиції країни ще повинен ухвалити остаточне рішення, перш ніж Фірташа відправлять в США.

Український олігарх був арештований у 2014 на австрійській території. З того часу, американські правоохоронці добиваються його передачі. Російський мільярдер Василь Анісімов, який тісно працює з близьким другом Володимира Путіна Аркадієм Ротенбергом, допоміг Фірташу заплатити застану в розмірі 172 мільйонів доларів, щоб його випустили з-за ґрат. Однак, олігарх не міг полишити Австрію до рішення суду щодо його екстрадиції.

Відео дня

Читайте такожЖурналісти показали, де і з ким Фірташ святкував день народження (фото, відео)

Експерти кажуть, що передача Фірташа США допоможе Україні нарешті запустити політичні реформи. Оскільки українська судова система досі не здатна притягувати до відповідальності за корупцію заможних і впливових громадян.

«Це чудове і важливе рішення, тому що це остаточне юридичне рішення в Австрії. Фірташ привіз кількох адвокатів і його ключових політичних друзів з України. Але це нічого не дало», - сказав економіст і експерт Андерс Аслунд.

«Зважаючи на політичну й економічну важливість Фірташа в Україні, на його підтримку колишнього президента Петра Порошенка, це може багато значити для економічних і політичних реформ в Україні», - додав він, зауваживши, що було б добре, якби інших українських олігархів теж спіткала доля Фірташа.

«Українське судочинство не здатне переслідувати й засудити цих найбільших злочинців», - наголосив Аслунд.

США більше десяти років вели розслідування проти Фірташа за рекет, хабарництво і формування організованої злочинної групи. Американські слідчі звинуватили його у сплаті хабаря в розмірі 18,5 мільйонів доларів чиновникам в Індії за дозвіл розробляти титанову шахту. Він збирався продавати метал американському виробнику літаків Boeing. Якщо олігарха визнають винним, йому загрожує до 50 років у в’язниці.

Читайте такожАМКУ визнав Group DF Фірташа монополістом на ринку добрив

Журналіст і автор розслідувань проти організованої злочинності на пострадянському просторі Ольга Лаутман зауважила, що Фірташ вірогідно пов’язаний з добре відомими діячами в злочинних колах. Його екстрадиція може виявитися політично невигідною для президента Дональда Трампа.

«Його екстрадиція може виявитися шкідливою для Трампа, тому що він може викрити нові деталі про Манафорта, а також пролити світло на вливання грошей російської організованої злочинності у нерухомість включно в ту, яку будував Трамп», - сказала Лаутман.

Вона додала, що дипломатичні дані, які потрапили в публічний доступ у 2010 році, вказують на те, що Фірташ може бути пов’язаний з небезпечним лідером мафії Семеном Могилевичем, який більше десяти років перебуває у списку найбільш розшукуваних злочинців ФБР.

«Фірташ також був партнером українського політика Сергія Льовочкіна, який відвідував інавгурацію Трампа через Сема Паттена. Він також вклав 50 тисяч доларів в інавгурацію Трампа і був одним з отримувачів його виборчих даних, які Пол Манафорт також передав російському агенту Костянтину Кілімніку», - додала вона.