Радянський атомний підводний човен «Комсомолець» через 30 років / фото: Twitter/Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Норвезькі дослідники виявили можливий витік радіації на місці затонулого радянського атомного підводного човна К-278 «Комсомолець» у Норвезькому морі.

Про це повідомляє «Медуза», посилаючись на місцевий телеканал ТV2.

Читайте такожARS Technica: Росія використовувала субмарину «Лошарік» для привласнення Арктики

Відео дня

8 липня спеціалісти, що знаходяться на борту дослідницького судна «G. O. Sars», взяли проби води з вентиляційної труби підводного човна. Попереднє дослідження показало, що рівень радіації у 100 тисяч разів перевищує рівень радіації в чистій морській воді.

Всього дослідники взяли три проби води, у двох з них перевищення рівня радіації не виявлено.

Глава експедиції Хільда Еліза Хельдал зазначила, що це попередні результати, всі зразки додатково перевірять після закінчення експедиції. Вона додала, що витік радіації не загрожує рибальству в цьому районі.

Нагадаємо, що атомний підводний човен К-278 «Комсомолець» з підвищеною глибиною занурення затонув 7 квітня 1989 року після пожежі. З 69 членів екіпажу загинули 42 людини. Реактор підводного човна заглушили, при цьому в торпедних апаратах залишилися протичовнові ракети з ядерною бойовою частиною.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня у Міноборони РФ заявили, що 1 липня в російських територіальних водах на науково-дослідному глибоководному апараті, призначеному для вивчення придонного простору і дна Світового океану в інтересах військово-морського флоту Росії, в ході проведення біометричних вимірювань виникла пожежа. 14 моряків-підводників загинули в результаті отруєння продуктами горіння.