Ядерні випробування США зробили Маршаллові острови більш радіоактивними, ніж Чорнобиль / US Department of Defense

Деякі Маршаллові острови, де США провели десятки ядерних випробувань в середині минулого століття, виявилися більш радіоактивними, ніж японська Фукусіма й український Чорнобиль. На це вказує нове дослідження, опубліковане на сайті Національної академії наук США.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що країна складається з двох атолів, які включають понад тисячу дрібних островів. Маршаллові острови розташовані в центрі Тихого океану між Гаваями й Філіппінами. Після Другої світової війни США окупували країну і використовували її територію для ядерних випробувань в 1946-1958 роках. Зокрема, така доля спіткала атоли Бікіні й Еневеток. Місцеві мешканці були переселені. Тож на островах були проведені 67 ядерних вибухів.

Читайте також«Ми боялися знищити Землю»: 74 роки тому в США підірвали першу атомну бомбу

Відео дня

Тести на Маршаллових островах складають лише 6% від 1054 вибухів, які влаштували США з 1946 до 1992 року. Але саме тут відбулися найбільш потужні з них. Лише атол Бікіні пережив удар силою 77 Мегатонн. Це майже 40% від загальної енергії, яка була виділена від усіх ядерних випробувань США.

Вчені дослідили радіаційне забруднення на атолах Бікіні, Еневеток, Ронгелап і Утірік. Вони аналізували зразки ґрунту, осад з дна океану і зовнішнє гамма-випромінювання на території островів.

Читайте такожРадіація зашкалює: у Чорнобилі знайшли об'єкт, який може вбити

Дослідники виявили, що рівень гамма-випромінювання на острові Енджебі, який входить до складу атолу Еневеток, а також на острові Наен в атолі Ронгелап значно перевищує той, про який домовився уряд США з лідерами острівної республіки. В середньому радіаційний фон на Бікіні був у двічі вищий від норми. Це означає, що люди не зможуть повернутися на цю територію.