Парламентські вибори радикально змінять політичний ландшафт / фото УНІАН

Перемога партії «Слуга народу» за партійними списками була очевидна вже після закриття виборчих дільниць у неділю. Але вранці в понеділок почали з’являтися підрахунки голосів за мажоритарними мандатами. Вони показали, що політична сила, швидше за все, отримає щонайменше 246 місць у Верховній Раді. Цього вистачить, щоб не утворювати коаліцію з іншими блоками.

Про це пише Politico, додаючи, що позиції партії Володимира Зеленського можуть бути посиленими щонайменше 50 мажоритарниками.

Читайте такожОПОРА: є великий шанс на появу у ВР монопартійної коаліції і обрання уряду технократів

Відео дня

«Результат встановлює де-факто президентську республіку», - сказав дослідник Carnegie Endowment for International Peace Балаж Ярабік.

«Влада президента буде сильніша, ніж будь-коли раніше», - додав він.

Видання нагадує, що ще п’ять партій подолали 5%-й бар’єр і отримають місця у Верховній раді. Однак, отримавши парламентську більшість, Зеленський зможе сам обрати й без проблем затвердити прем’єр-міністра і склад його команди. Після появи перших результатів Зеленський сказав, що він вітає переговори про коаліцію з партією «Голос» Святослава Вакарчука. Він відкинув об’єднання сил з «Європейською солідарністю» Петра Порошенка.

Читайте також"Все тільки починається": Вакарчук задоволений результатом на виборах

За словами Ярабіка, коаліційний уряд  пішов би на користь молодій українській демократії. Яка б політична сила не увійшла в її склад, вона б могла «діяти як контролер» для президентської сили. В разі формування коаліції, вона б схвалювала нового голову уряду й усіх міністрів.

Зеленський сказав журналістам, що він хоче номінувати на посаду прем’єра «професійного економіста», який користується повагою в Україні й на Заході, а також ніколи не обіймав цю посаду і не був навіть головою політичної сили. Ідея призначити нове обличчя сподобається громадськості.