Ілюстрація / REUTERS

Білий дім розкритикував Китай і його глобальний інфраструктурний проект «Єдиний пояс, Єдиний шлях», вартість якого сягає мільярдів доларів. Американський уряд заявив цього тижня, що результати цього проекту можуть виявитися «надзвичайно сумнівними». Тож іншим країнам краще бути обережними у співпраці з Китаєм.

Про це пише Fox News, нагадуючи, що «Єдиний пояс» складається з низки запланованих економічних інфраструктурних проектів, а також інвестиційних планів у десятках країн по всьому світі. Пекін стверджує, що його інвестиції підуть на користь партнерам. Однак, ініціативу також розглядають як спробу Китаю збудувати власну торговельну економіку, яка допоможе встановити домінування в міжнародних відносинах. Також проект може створити фінансові залежності від Китаю.

Читайте такожСША хочуть вимагати від Китаю сплати імперських боргів - Bloomberg

Відео дня

«Китайська ініціатива «Єдиний пояс» націлена на вирішення легітимних інфраструктурних потреб менш розвинених економік у світі. Але головна мета – це експортувати китайський економічний дисбаланс: продукти промислового перевиконання, зайву робочу силу, великі валютні резерви, — щоб перетворити їх на політичний вплив і стратегічний військовий доступ», - сказав Fox News неназваний американський чиновник.

«Майже у всіх випадках китайський державний підхід до розвитку інфраструктури полегшував корупцію, відкривав можливості для поганого фіскального управління, шкодив якості управління й інститутів у країнах-реципієнтах. Світ дуже швидко зрозумів, що попри всі заяви Китаю, наслідки його інфраструктурних проектів дуже сумнівні», - додав співрозмовник видання.

Війна слів посилилася між Китаєм і радником президента США з національної безпеки Джоном Болтоном, який цього тижня попередив Україну, щоб вона не стала суб’єктом китайських махінацій. Перед візитом в Київ, Болтон заговорив про загрози «Єдиного поясу». Після зустрічі з українськими чиновниками він заявив, що Україна й США «розділяють спільне зобов’язання захистити українську безпеку і суверенітет, а також подбати, що вона не стала предметом для китайської економічної експлуатації».

Китай швидко відреагував на цю заяву радника президента США.

Читайте такожDie Welt: Китай до смерті лякає росіян своєю «любов’ю»

«Ми твердо виступаємо проти спроб Болтона зірвати співпрацю в рамках «Єдиного шляху» й вбити клин між Китаєм й іншими країнами», - сказав прес-секретар міністерства закордонних справ Китаю Ген Шуан, додавши, що у словах американця для Пекіна «не було нічого нового».

«На відміну від принципу «Америка перш за все», якого дотримується дехто в США, принцип, якого Китай дотримується в рамках «Єдиного поясу» і співпраці з понад 160 країнами й міжнародними організаціями, — це широкі консультації, спільний внесок і спільна вигода для всіх. Це ж стосується нашої співпраці з Україною. Я переконаний, що більшість країн у світі здатні ухвалювати незалежний, заснований на фактах політичний вибір у власних інтересах», - додав прес-секретар МЗС Китаю.

Видання нагадує, що Китай подав сигнал про намір купити українського виробника авіаційних двигунів «Мотор Січ». І це тривожить як Болтона, так і адміністрацію Трампа.

«Ми висловили наше занепокоєння про нечесні китайські торговельні практики, загрози для національної безпеки, які ми бачимо в США», - сказав Болтон під час візиту в Київ.

Він також додав, що Пекін вдається до «боргової дипломатії» й крадіжок інтелектуальної власності, застерігши президента України Володимира Зеленського обережно торгувати з Китаєм.