Фото REUTERS

Росія з усіх сил намагається приховати ядерну катастрофу, яка сталася на її території в серпні. Так стверджує чиновник Держдепартаменту США, який провів розслідування російського інциденту і минулого тижня передав свої висновки ООН.

В інтерв'ю Business Insider заступник помічника Держсекретаря і член Бюро з контролю озброєнь Томас ДіНанно вказав на відмінність між знахідками його відомства про аварію в Росії й офіційними запереченнями, які повторює Москва. На питання журналістів про те, чи висновки американського розслідування вказують на приховування катастрофи, ДіНанно сказав: "Так, саме про це ми й говоримо".

Читайте такожУ Росії трьох американських дипломатів зняли з поїзда біля місця ядерного вибуху

Відео дня

У його звіті вказано, що 8 серпня в Росії сталася аварія, коли інженери намагалися дістати з дна Білого моря крилату ракету з ядерним двигуном. Ракета лежала в акваторії після невдалих випробувань у лютому 2018 року. Після вибуху російські чиновники оголосили про евакуацію населення районі села Ньонокса, але потім скасували це рішення. Натомість чотири станції моніторингу за ядерним фоном були вимкнені. Чиновники Росії не сказала лікарям про те, що їм привозять жертв ядерного опромінення. Пізніше російські спецслужби змусили працівників лікарень підписати угоду про нерозголошення.

"Ми точно впевнені в тому, що Росії потрібно відповісти за це. Їм взагалі багато за що потрібно відповісти і не лише перед російським народом і сусідніми країнами, а й перед світом", - сказав ДіНанно.

"Це впливає на країни в Південній Америці й Африці так само, як і на сусідні країни. Йдеться не лише про сам інцидент. Йдеться про те, наскільки безвідповідальна російська програма розробки зброї. І наскільки вона агресивна", - додав американський чиновник.

Ракета під назвою 9М730 "Буревісник" має ядерний двигун. Чинна угода про скорочення ядерних арсеналів між Росію і США не стосується її.

Читайте такожЛікар з Архангельська про жертв ядерного вибуху: дозиметрист втік, коли побачив цифри

"Ми переконані, що такі екзотичні системи теж не повинні існувати. Але якщо вони вже існують, нам потрібно обговорити, як їх будуть контролювати", - пояснив ДіНанно.

За його словами, поки російська ракета без ядерної боєголовки лежала на дні Білого моря, вона була за 100-200 кілометрів від центру населеного пункту. Але коли стався вибух ядерного двигуна під час спроби дістати її, Росія одразу ж почала роботу над тим, щоб приховати аварію, вимкнувши моніторингові станції, розміщені на її території в рамках Всеосяжного договору про заборону ядерних випробувань.

За словами експерта Держдепартаменту США, наслідки вибуху досі становлять небезпеку для людей, які живуть поблизу.

"Просто зараз потрібно провести серйозні заходи знезараження", - сказав експерт.

Також потрібно визначити, наскільки широко продукти ядерного синтезу, які теж радіоактивні, розповсюдилися в регіоні.

"Ми обрали ООН для обговорення проблеми не просто так. Зберігання такої зброї - це надзвичайна відповідальність. А така поведінка неприйнятна", - сказав ДіНанно.