Дональд Трамп / REUTERS

Під час скандальної телефонної розмови президент Дональд Трамп вимагав в українського лідера Володимира Зеленського відкрити розслідування проти сім'ї колишнього віце-президента Джо Байдена. І член нижньої палати Конгресу США демократ Френк Паллон назвав це "зловживанням влади". Таку ж думку висловив екс-конгресмен і потенційний кандидат в президенти Бето О'Рурк. 

Спікер Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі назвала скандальні події, пов'язані з Україною, "зухвалими зусиллями, націленими натиснути на іноземний уряд, щоб змусити його втрутитися в американські вибори в 2020 році". При цьому вона додала, що тривалі спроби приховати правду про "зловживання президентською владою від американського народу" будуть розцінюватися як доказ перешкоджання правосуддю, - нагадує адвокат Арі Мелбер на сторінках Washington Post.

Читайте такожTime: Розшукуваний в США Фірташ дав адвокату Трампа бруд на Байдена

Відео дня

Демократи у Конгресі, які добиваються імпічменту Трампа, мають причини думати, що  конституційні визначення "злочину на високому рівні" можна застосувати до поведінки президента США щодо України, також звинувачень у спробі все приховати і завадити правосуддю. І не буде нічого дивного чи нового в тому, що Конгрес буде розглядати одразу кілька порушень, за які можна оголосити імпічмент. Палата представників проводила голосування за 4 статтями проти Білла Клінтона. Перешкоджання правосуддю конгресмени підтримали, а зловживання владою - провалили. У випадку президента Ендрю Джонсона законодавці взагалі розглядали порушення за 11 статтями. У підсумку, вони ухвалили 2 статті проти Клінтона і три проти Джонсона.

Але на тлі низки розслідувань Палати представників проти президента, демократи в Палаті представників досі не звернули увагу на ключовий і головний аргумент за імпічмент президента. Заяви і дії Трампа щодо України повністю підпадають під одне з небагатьох порушень, які прописані в Конституції США як такі, за які президента можна звільнити: це хабарництво. У 4 розділі 2 статті вказано, що причиною для імпічменту федерального чиновника, "який повинен бути усунутий з посади чи засуджений, може бути зрада, хабарництво або інші злочини високого рівня".

Читайте такожPolitico: У США цікавляться, що Україна дала Трампу за першу партію Javelin

На думку автора, цілком справедливо можна звинувачувати Трампа у тому, що він вимагав хабаря. Адже він заохочував президента України Володимира Зеленського "зробити послугу" і почати розслідування проти сім'ї Байдена. Сам Трамп згодом визнав цю мету 3 жовтня, коли сказав репортерам, що дійсно вимагав від Зеленського "початок великого розслідування проти Байденів". Докази і свідчення членів адміністрації Трампа, тим часом, говорять, що бажана вигода, тобто розслідування проти політичного суперника, була обумовлена урядовими діями. Чиновники адміністрації говорили, що це була умова для проведення зустрічі президентів США і України в Білому домі, а також передача військової допомоги українській армії на мільйони доларів.

Звісно, процес буде вимагати додаткових доказів і деталей. Але логіка в тому, що Трамп використав свою владу, щоб отримати фактично хабар, тобто корумповано вимагав щось цінне в обмін на офіційні дії США. В такому разі справа має цілком очевидний вигляд. І на відміну від більшості юридичних чи політичних питань, в даньому випадку кілька ключових фактів не піддаються навіть сумніву.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

Фокус на хабарництві Трампа зробить даний випадок відмінним від двох попередніх прецедентів в історії, жоден з яких не призвів до висунення обвинувачень в Сенаті і усунення з посади. Справи проти Джонсона і Клінтона фактично розбилися об складне питання: а що таке, згідно з Конституцією США, злочин найвищого рівня? В випадку Трампа ніхто не може заперечити, що хабарництво дійсно привід для імпічменту. Тому що це чітко прописано в Конституції.