Дональд Трамп / REUTERS

Демократи повинні дозволити Генпрокурору США провести перевірку розслідування справи про втручання Росії в американські вибори у 2016 році. Коли перші деталі скандалу навколо України з’явилися, сенатор Кріс Мерфі запропонував дуже корисну пораду.

«Не треба нічого вигадувати. Якщо американському президенту зійде з рук тиск на інші країни заради його політичних цілей, тоді ми повинні просто здатися і змиритися з нашою новою банановою республікою», - цитує його слова Bloomberg.

Відомі факти, зрештою, вбивчі. Президент Дональд Трамп визнав, що закликав президента України провести розслідування звинувачень на адресу колишнього віце-президента США Джо Байдена, висловлені особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані. Це зловживання владою. І хоч нерозумно влаштовувати імпічмент у час, коли вибори вже не за горами, сам скандал вимагає засудження з боку обох партій.

Відео дня

Читайте такожUSA Today: Український скандал зміг вплинути на США так, як не змогло розслідування втручання Росії

Потенціал цього скандалу неоднозначний. Його легко зрозуміти. І в ньому йдеться  про поведінку чинного президента. Але якщо український скандал почне перетікати в щось абсолютно інше, він втратить свою силу. І вже з’явився ризик, що так все і станеться.

В понеділок New York Times писав, що Трамп тиснув на прем’єр-міністра Австралії Скотта Моррісона, щоб його уряд почав співпрацювати з перевіркою Департаменту юстиції США щодо витоків розслідування про втручання Росії у вибори у 2016 році. Washington Post тепер пише, що Генпрокурор Вільям Барр їздив у інші країни з прокурором Джоном Дархамом, щоб натиснути на представників іноземної розвідки й змусити їх співпрацювати в цій справі.

Демократи повинні відмовитися від спокуси включити цей новий епізод в запущений ними процес імпічменту. На це є кілька причин. Для початку, існують справедливі питання про походження розслідування ФБР щодо кампанії Трампа у 2016 і 2017 роках. На них потрібно дати відповідь. Приміром, чому команді на той час кандидата-республіканця не провели захисний брифінг про діяльність її учасників, підозрюваних у зв’язках з Росією, таких як Картер Пейдж? Чи мали місце спроби допомоги іноземній розвідці? Чи американські спецслужби використали опозиційне розслідування для того, щоб отримати ордер на встановлення стеження за Пейджем? Хто «злив» інформацію про існування розслідування контррозвідки? Чому колишній директор ФБР Джеймс Комі підтвердив існування цього розслідування публічно, хоча в приватній розмові запевняв президента, що він не під слідством?

Читайте такожWashington Post: Імпічмент Трампа майже неминучий

Але окрім того, що існують підстави для перевірки походження російської справи, це лише погана політика. У випадку скандалу навколо України у демократів є чіткий епізод зловживання владою з боку президента. Лідер США не повинен просити іноземних колег вести розслідування проти його політичних суперників. Тут потрібно натиснути на гальма. Саме тому так багато республіканських сенаторів замовкли, коли український скандал тільки почався.

Шум навколо спроб Барра і Трампа залучити іноземну допомогу для перевірки, яку веде Дархам, може виставити демократів в поганому світлі. Вони будуть здаватися такими ж, як і Трамп, який намагається дискредитувати розслідування Роберта Мюллера. Якщо російська справа була розслідувана належним чином, тоді демократам і чиновникам у сфері національної безпеки не варто перейматися перевірками Барра.

Насправді під час розслідування Мюллера демократи часто стверджували, що ініційоване адміністрацією Барака Обами розслідування кампанії 2016 року було виправданим. ЇМ варто пам’ятати про це твердження зараз.