14,8% жінок-депутатів зазнавали фізичного насильства  / nahnews.org

85,2% жінок заявили, що зазнавали психологічного насилля протягом своєї каденції у парламентах країн-членів Ради Європи.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби заступниці голови Верховної Ради України Олени Кондратюк з посиланням на дані опитування PACE/IPU (Парламентська асамблея Ради Європи/Міжпарламентський союз).

Зокрема, Кондратюк взяла участь у дискусії на тему "Жінки в політиці та публічному дискурсі", яка відбулася у межах Європейської конференції голів парламентів держав-членів Ради Європи.

Відео дня

Читайте такожПроект "Поліна": в Україні запустять групи реагування на сімейне насильство

Вона звернула увагу на тривожні дані, представлені у межах конференції. Так, згідно з дослідженням PACE/IPU, яке базувалося на анонімних опитуваннях та інтерв’ю жінок-членів парламентів Ради Європи:

85,2% жінок заявили, що зазнавали психологічного насилля протягом своєї каденції;

67,9% - зазнавали образ щодо їхнього зовнішнього вигляду, які базувалися на гендерних стереотипах;

58,2% - зазнавали переслідування в Інтернеті та соцмережах на ґрунті сексизму;

46,9% - отримували погрози життю, побиття та зґвалтування;

24,7% - зазнавали сексуального насильства;

14,8% - зазнавали фізичного насильства.

"Найчастіше атакуються саме жінки-депутатки, які є активістками в боротьбі за гендерну рівність і права жінок. Домінування чоловіків в політиці, недостатнє представництво жінок у громадському та політичному житті залишається критичною проблемою. Це підриває повноцінне функціонування демократичних інститутів та процесів в усій Європі", - наголосила Кондратюк.

За її словами, в середньому лише 26% парламентаріїв у державах-членах Ради Європи - жінки. "Це далеко від паритетності та не відповідає цілям сталого розвитку людства", - зазначила Кондратюк.

Також вона нагадала, що ПАРЄ та Рада Європи розробили для впровадження низку ініціатив та Конвенцій для протидії насильству та всіх форм дискримінації, зокрема, - Стамбульську конвенцію, яку Україна так і не ратифікувала.