REUTERS

За довго до телефонної розмови з президентом України, з якої почалася процедура імпічменту, Дональд Трамп обмінювався політичними послугами з іншим українським лідером. Він теж відчайдушно потребував американської допомоги для захисту своєї країни від агресії Росії.

Петро Порошенко був президентом України до травня. Він вів ретельно продуману кампанію із завоювання прихильності Трампа. Це було не легко, адже радники якраз переконали американського лідера в тому, що Україна  - кубло прихильників Гілларі Клінтон. Про це пише New York Times. Кампанія Порошенка включала торговельні угоди, які були політично вигідні Трампу, зустрічі з Рудольфом Джуліані, замороження потенційно шкідливих кримінальних справ і спроби використати колишнього голову виборчого штабу Трампа Пола Манафорта як таємний канал.

Відео дня

Читайте такожМанафорт просував ідею, що у вибори в США втручалась Україна, а не Росія

Від самого початку помічники Порошенка також шукали способи улестити новому американському президенту. Вони радили своєму босу під час першої телефонної розмови потеревенити про зірку команди New England Patriots Тома Бредлі. Адже Трамп захоплювався цим гравцем в американський футбол. Оцінка першого року роботи Трампа з Україною демонструє, що Білий дім теж розглядав ці відносини як такі, що можуть допомогти американському президенту в політиці.

Порошенко, намагаючись здобути прихильність США на тлі війни з російськими силами, зіграв свою роль, щоб зміцнити це переконання. Він допоміг закласти зерно скандальної телефонної розмови, яка відбулася в липні. Під час неї Трамп вимагав від нового лідера України Володимира Зеленського політичну послугу. І цей запит став причиною для процедури імпічменту, в якій конгресмени намагаються перевірити, чи не маніпулював Трамп американською політикою щодо України заради особистої вигоди.

Стратегія Порошенка принесла результати. Адміністрація Трампа скасувала мораторій часів Обами на продаж летальної зброї для України. В кінці 2017 року, якраз коли Київ чекав остаточного схвалення продажу ракет Javelin для української армії, Генпрокурор Юрій Луценко почав замороження справ в Україні, які були пов'язані з розслідуванням Роберта Мюллера щодо російського втручання у вибори США. Серед них були і справи, пов'язані з виплатою мільйонів доларів Полу Манафорту з боку українських політиків.

Читайте такожPolitico: У США цікавляться, що Україна дала Трампу за першу партію Javelin

Тепер слідчі у справі про імпічмент перевіряють два роки контактів Трампа з Порошенком. Про це виданню сказали демократи з Конгресу. А команда Зеленського перевіряє таємні канали комунікації між українськими й американськими чиновниками з обох партій за 2017 рік. Про це виданню сказав українець, поінформований про деталі подій. Наразі немає жодних доказів того, що попередній продаж ракет Javelin для України відбувся на основі "обміну послугами". Але слідчі Конгресу хочуть знати, які політичні фактори вплинули на дії Трампа.

Все почалося з ретельно прописаних коментарів у вечір Супербоулу. 4 лютого 2017 року, за два тижня до початку роботи на посаді президента США, Трамп мав вперше провести розмову з Порошенком. Радники українського президента шукали способи зв'язатися з новим американським лідером без політичної історії й з невизначеним порядком денним щодо України. Згадавши про Супербоул, вони з'ясували спортивні вподобання Трампа і порадили Порошенку для початку весело потеревенити про Бредлі й New England Patriots. Після цього Порошенко перейшов до важливих питань: він попросив Трампа призначити спеціального представника США на переговорах з Росією.

Читайте такожWashington Post: Трамп робить Росію «знову великою» в Сирії й Україні

Порошенко знав, що йому доведеться тяжко боротися за прихильність Трампа. Зрештою, він надзвичайно в останні місяці передвиборчої кампанії в 2016 році він дуже сильно акцентував увагу на своїй зустрічі з Гілларі Клінтон. Соратники Трампа розглядали Порошенка і його країну як ворогів президенства Трампа. Манафорт, який консультував проросійську партію в Україні, також ще в червні 2016 року просував теорію про те, що Україна нібито зіграла роль у зламі поштових систем демократів. Про це свідчать документи, підготовлені офісом спеціального прокурора Роберта Мюллера.

Побоюючись звинувачень, соратники Порошенка зв'язалися з Манафортом, щоб спробувати переконати команду Трампа в бажанні України тісно працювали з новою адміністрацією. Про це Манафорт сказав партнерам.

"Вони панікували, що зробили ставку не на того і що в них немає доступу до правильної людини", - цитує видання людину з оточення Манафорта.

Цей підхід нікуди не привів. Тож Порошенко почав шукати інші шляхи. Його радники вигадали, як зачепити Трампа за живе: запропонувати план покупки американського вугілля на десятки мільйонів доларів, щоб забезпечити українські ТЕЦ. В 2017 році Україні бракувало вугілля. Її найбільші шахти опинилися на окупованих територіях за три роки до того. Костянтин Єлісєєв, який був головним зовнішньополітичним радником Порошенка, вважав план купити американське вугілля ідеальним кроком.

Читайте такожBloomberg: Імпічмент Трампа стосується не лише тиску на Україну

"Це була угода, яка задобрювала Трампа. Він обіцяв роботу вугільним шахтам в Пенсильванії. Тож тут вигравали всі", - пояснив Єлісєєв.

Виконавчий директор Xcoal Ерні Трешер поїхав в Україну, щоб відзначити прибуття перших поставок вугілля в Одесу. В портове місто він прибув разом з послом США Марі Йованович. Пізніше Трешер особисто вручив Порошенку невеличку торбу вугілля, перев'язану червоною стрічкою.

"Це чудовий початок", - сказав Порошенко, посміхаючись і приймаючи символічний подарунок з рук Трешера.

Радники Порошенка "запакували" угоду про покупку вугілля як український подарунок. Коли президенти США й України зустрілися через кілька місяців після того, Порошенко приніс з собою невеличку червону подарункову коробку з пенсільванським вугіллям. Для США економічне значення угоди з Україною було відносно невеликим. Згідно з даними Департаменту торгівлі, це зберегло лише 70 робочих місць. Але це була лише перша з трьох угод, націлених на покращення американо-українських відносин. Український уряд підписав окрему угоду на мільярд доларів на початку 2018 року з GE Transportation. Американська компанія повинна збудувати 30 нових локомотивів в місті Ері, штат Пенсильванія, щоб оновити український парк. А пенсильванська компанія Westinghouse Electric Company стала постачальником ядерного палива для українських АЕС замість Росії.