Грета Тунберг / фото REUTERS

Видавці тлумачних словників англійської мови Collins English Dictionary оголосили словом 2019 року climate strike ("кліматичний страйк")

Про це йдеться у блозі видавництва, повідомляє theБабель.

Вперше це словосполучення зафіксували в листопаді 2015 року, коли в Парижі проходила конференція ООН зі зміни клімату. Цього року його використання зросло в 100 разів завдяки шведській школярці, еко-активістці Греті Тунберг.

Відео дня

Читайте також"Стала лідером нашого часу": ді Капріо зустрівся з Гретою Тунберг (фото)

У шорт-лист слів увійшли також вирази deepfake (технологічно змонтоване відео, що важко відрізнити від реального), hopepunk (оптимістичний рух в культурі та ЗМІ, який виник як реакція на антиутопічні тенденції) та influencer (інфлюенсер, рядовий блогер, який починає впливати на суспільну думку).

Крім того видавці Collins English Dictionary опублікували список слів, які виникли за три роки процесу Brexit. Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Sky News.

Укладачі словника відібрали слова та фрази, які ввійшли до так званого Brexicon (обігруються слова Brexit та лексикон). Серед них слово "milkshaking", яке виникло після кількох помітних інцидентів, під час яких громадських діячів і політиків обливали молочними коктейлями на знак протесту.

До списку також увійшли такі слова:

Brexiteer - прихильник або ініціатор виходу Британії з Європейського Союзу;

Brexiety - стан посиленої тривоги, викликаний занепокоєнням з приводу неминучого виходу Британії з ЄС;

Cakeism - бажання насолоджуватися двома бажаними, але несумісними альтернативами;

Flextension - неофіційна угода про продовження часу, передбаченого для сплати боргу або завершення контракту, встановлення нової дати, яка може бути змінена залежно від майбутніх подій;

No-deal -  позначає ситуацію, коли дві сторони не змогли домовитися про те, як діяти;

Remainer - людина, яка вважає, що Британія повинна залишатися в ЄС;

Stockpiling - діяльність з придбання та зберігання великої кількості товарів.