REUTERS

Спробувавши низку способів закрити рот своєму помітному критику Олексію Навальному і його прихильникам, влада Росії цього тижня перейшла до нового рецепту. Одного з ключових соратників опозиціонера схопили, вручили повістку й відправили служити в Арктику.

Про це пише New York Times. 23-річний Руслан Шаведдінов, який був одним з керівників Антикорупційного фонду Навального, був затриманий в понеділок у своїй московській квартирі. Його мобільний телефон був вимкнений. Тож він не міг сказати колегам чи адвокату, що з ним відбувалося. Союзники Навального швидко підняли тривогу тієї ж ночі, коли дізналися, що Шаведдінов зник. А двері в його квартирі були вибиті.

Читайте такожСуд у Росії відмовився прийняти позов організації Навального до Путіна

Відео дня

Юристи й активісти фонду, багато з яких добре знайомі з переслідуваннями з боку влади, кинулися шукати Шаведдінова у відділках поліції. Вони навіть подали заяву про зникнення особи. Але в четвер вони дізналися, що їхній соратник вже за 5,6 тисяч кілометрів від Москви на архіпелазі Нова Земля в Арктичному океані. Як виявилося, його відправили туди служити на військово-повітряній базі.

Навальний, який лишається одним з небагатьох відкритих критиків Кремля в Росії, звинуватив у цьому особисто Володимира Путіна.

«Здається ніби Путін сам написав план з ізоляції нашого Руслана», - написав він на сторінці в Twitter.

«Я вражений масштабом застосованих методів й заходів: його SIM-карту деактивували, ФСБ виламала двері. За кілька днів кілька літаків завезли його на Нову Землю», - додав він.

Архіпелаг, який складається з двох основних островів, розташований в суворих кліматичних умовах. Навіть в серпні тут температура зрідка піднімається до 10 градусів на Цельсієм. Приблизно чверть території Нової Землі постійна вкрита кригою. В 1961 році СРСР випробував тут найпотужнішу в історії ядерну бомбу.

Читайте такожForbes: Режим Путіна бореться за своє виживання

В Росії громадяни чоловічої статі від 18 до 28 років проходять військову службу обов’язково. Призовників часто відправляють подалі від дому, де вони стають жертвами жорстокої дідівщини з боку старших солдатів. В жовтні російський призовник Раміль Шамсутдінов вбив 8 солдатів на своїй частині в Сибіру. Пізніше він сказав своєму адвокату, що умови у його частині були схожими на умови у в’язниці. І що офіцери забороняли йому спати впродовж кількох днів, змушуючи чистити туалети.

«Служба в армії стала механізмом ув’язнення. Тепер це черговий спосіб позбавити людей свободи», - написав Навальний в Twitter.