Під час першого візиту Москви Сулеймані зустрічався з Путіним / en.wikipedia.org

Іранський генерал Касем Сулеймані, якого у ніч на 3 січня ліквідували американські війська за наказом Дональда Трампа, щонайменше двічі приїздив до Москви торік узимку.

Про це повідомляє Газета.ru з посиланням на REUTERS і власні джерела.

За інформацією журналістів, Сулеймані переконав Кремль почати військову операцію на території Сирії. У 2015 році його називали одним з головних «архітекторів» цієї операції.

Відео дня

Читайте такожЛідери НАТО домовились про оборону країн Балтії та Польщі від Росії

Сулеймані описав військовому керівництву у Москві сценарій військових дій у Сирії та визначив можливості впливу на ситуацію. Під час першого візиту до Москви у 2015-му Сулеймані зустрічався з російським президентом Володимиром Путіним та міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Того ж року Росія направила судна через Босфор, а 9 вересня стало відомо про участь Росії у сирійському конфлікті.

Усього відомо про чотири поїздки Касема Сулеймані до Москви: наприкінці липня, початку серпня, у грудні 2015 року, а також в середині квітня 2016-го. Інформація про перші два візити була надана Reuters джерелами в американських спецслужбах та іранському уряді. Про наступні дві повідомили іранське агентство Fars та американський канал Fox News.

Як повідомляв УНІАН, іранського генерала Касема Сулеймані за наказом Трампа вбили в Іраку 3 січня – за кілька годин після бомбардування міжнародного аеропорту в Багдаді.

У Пентагоні пояснили, що Сулеймані розробляв плани нападу на американських дипломатів та членів дипломатичної служби в Іраку й регіоні. Також Вашингтон звинуватив Сулеймані у схваленні штурму посольства США в Багдаді 31 грудня.