Президент Ірану Хасан Рухані і аятола Алі Хаменеї / REUTERS

Проурядові бойовики почали розгін протестів, які спалахнули після того як Тегеран визнав збиття літака МАУ, що раніше заперечував.

За словами протестувальників, проурядові бойовики відкрили вогонь по демонстрантах, пише УП з посиланням на Daily Mail.

На кадрах із місцевих ЗМІ видно жінку в крові, імовірно, від вогнепальної рани. На інших зображеннях видно як чоловік з рушницею тікає з місця події після того, як натовп зібрався навколо вбитої жінки. Як стверджується, її застрелили неподалік від відомої площі Азаді.

Відео дня

Читайте такожТрамп закликав владу Ірану не вбивати протестувальників

Перед цим студенти забили ворота Амиркабірського технологічного університету, що розташовується біля посольства США, на знак протесту. Окрім цього, демонстранти підпалили та знесли плакати Аятоли Алі Хаменеї та вбитого генерала Касема Сулеймані.

На фоні вигуків "Смерть Хаменеї" сили безпеки відкрили вогонь гумовими кулями та почали використовувати сльозогінний газ.

У деяких повідомленнях вказується, що ті, хто розганяв демонстрантів, були членами Басіджа - воєнізованого крила в складі Корпусу Вартових Ісламської Революції. Діяли вони за наказом влади.

Придушення демонстрацій почались через декілька годин після того, як президент США попередив Тегеран: "Не вбивайте своїх протестувальників".

Відео: dailymail.co.uk

Протести спалахнули після того як влада Ірану визнала у суботу, що її військові випадково збили літак МАУ. Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Читайте також"Краще б я був на борту": командувач КВІР вибачився за збиття українського літака

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Командувач ВПС і військово-космічними військами Корпусу вартових Ісламської революції, бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Він заявив, що оператор іранської системи протиповітряної оборони помилково прийняв літак МАУ за "крилату ракету".

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій.