Як зазначив Зеленський, Україна хоче отримати "чорні ящики" / фото УНІАН

Іран запросив українських фахівців до розшифровки «чорних скриньок» літака авіакомпанії «Міжнародних авіаліній України», який збили ракетою під Тегераном 8 січня.

Читайте такожПілот іранського літака бачив, як борт МАУ збила ракета: опубліковано записПро це заявив президент Володимир Зеленський, передає ТСН.

За його словами, запрошення надійшло на дату 3 лютого цього року, але в української сторони є ряд застережень.

Відео дня

«Вони запрошують вже в понеділок (3 лютого) летіти до них в Іран. Відверто кажучи, ми дуже боїмося, тому що можуть запросити наших фахівців в їх лабораторії, але вже тоді нам наші фахівці сказали, що технічно вони не готові до правильної, істинної розшифровки. Я боюся, що іранці можуть залучити наших фахівців, мовляв, давайте тут на місці розшифруємо, а потім скажуть: "навіщо вам тепер чорні ящики". Ні, ми хочемо взяти ці ящики, і про це ми говорили з представником іранської сторони. І він сказав: "якщо ми не зможемо їх розшифрувати, ми їх вам віддамо". Я сказав: "мені ваш президент теж давав слово, що ми будемо допущені до будь-яких предметів, до будь-яких доказів і зможемо взяти "чорні ящики"», – сказав Зеленський.

При цьому він додав, що у випадку, якщо українські фахівці будуть летіти в Іран, вони повинні мати мандат, що при неповній розшифровці на місці, зможуть забрати «чорні ящики».

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

Пасажири і екіпаж загинули. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.