Магазини в Італії / REUTERS

Якщо комусь довелося прокинутися від солодкого сну сьогодні зранку й витратити мінімум 30 секунд, щоб усвідомити початок тривалого періоду епідемії COVID-19, для таких людей це стало вступом в нову темну реальність. Як кажуть, зберігайте спокій й мийте руки.

Ніхто не має імунітету від паніки. Від впадання в неї не застраховані навіть ті, хто побували на передовій десятків військових конфліктів за останні 18 років. Про це пише міжнародний редактор телеканалу CNN Нік Патон Волш, який багато років висвітлював війни, кризи й природні катаклізми.

"Але я зрозумів кілька речей, які, сподіваюся, будуть корисними й вартими поширення", - зауважив він, перелічуючи 5 правил, які дозволять не впасти в паніку.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Страх перед коронавірусом виправданий, але перебільшений

Перше з них - їжа завжди буде. На лінії фронту чи в ситуації, коли клімат поводиться примхливо, завжди є щось, що можна з'їсти.

"Це може бути холодний, жирний шматок курятини на пюре чи рис армії Афганістану з необхідними антибіотиками. Або черствий, розмочений хліб на дні пластикової торбини. Але з чим би не доводилося мати справу: з тайфуном, "Ісламською державою" чи армією Росії, їжа завжди є", - пише автор.

Він визнає, що бувають й вийнятки, такі як масовий голод. Однак, в інших випадках закупки великих запасів харчів на майбутнє не мають сенсу.

"Немає потреби спустошувати крамниці й позбавляти продуктів старших і уразливих людей, адже все буде доступним, якщо ви купите трошки менше. Люди демонструють надзвичайну здатність прогодувати себе й в значно більш катастрофічних ситуаціях, ніж пандемія", - зауважує редактор CNN.

Друге правило - туалетний папір не потрібен. Ну, за винятком тих ситуацій, коли дійсно є потреба.

"А потреба виникає тоді, коли доводиться задовольняти природні потреби за каменем на околицях Мосула в Іраку чи на Донбасі, в рівчаку біля дороги на Сході України. Але потреби немає, якщо поруч душ чи будь-яка інша проточна вода. Ви проживете без витирання своїх сідниць. Вам може навіть піти на користь, якщо ви з'ясуєте, наскільки чистими можете стати за допомогою простого мила", - іронізує автор.

Читайте такожBloomberg: Лікарі в Європі повторюють помилки, які були зроблені в Ухані

По-третє, не треба хвилюватися через речі, які ви особисто не можете змінити. Хоча є дещо, що змінити можна, приміром, куди піти сьогодні, з ким побачитися й кому допомогти. Є речі, які не вдасться змінити в короткостроковій перспективі, такі як урядова політика, готовність місцевої служби охорони здоров'я чи все те, що може статися в травні.

"Один урок, який я засвоїв, це те, що не можна контролювати геть усе й скрізь у складних місцях. Інколи навіть небезпечно робити здогади про випадкові події в майбутньому й намагатися скоротити ризики, які ще не виникли. Використайте свою енергію, щоб змінити те, що насправді можете зараз", - пише автор.

Четверте правило - потрібно бути чемним. Це може врятувати життя. Ставитися з повагою до інших - це не прояв альтруїзму, а цілком корислива річ. Інші люди часто найкраще джерело інформації про те, що відбувається.

"Речі, які вам дійсно потрібно знати - це інколи ті речі, про які інші не дуже хочуть розповідати, особливо якщо ви неприємна особа. Приміром, чи ваш сусід хворий. Або один загін збирається обстріляти місцевість за пагорбом неподалік, тому краще туди зараз не ходити. Інші люди більше проявляють готовність допомогти, якщо ви їм подобаєтеся або якщо вони пам'ятають останній жарт, який ви розповіли їм. Чемність корисна для них, для вас, для вашої безпеки й здоров'я", - радить автор.

Читайте такожCNN: Як відрізнити грип, алергію і коронавірус, якщо симптоми схожі?

П'яте правило - ситуація покращується й відновлюється часто значно швидше, ніж вам здається. Як приклад, редактор CNN наводить зруйноване терористами "Ісламської держави" місто Кобані в Сирії. Автор пригадує, що через рік після того бачив, як місто відбудовується й процвітає, хоча постраждало від авіаударів і обстрілів артилерії.

"COVID-19, зрештою, стане проблемою, яку ми зможемо вирішити, навіть якщо залишаться сім'ї в жалобі за втраченими рідними і сильно пошкоджена глобальна економіка. Є ще один фінальний, великий висновок, який не часто можна побачити в новинах про погані новини. Це статистика, яка може покращити ваш настрій й пом'якшити тривогу за тих, кого ви любите. Навіть на війнах більшість виживає", - пише автор.