УНІАН

Через пандемію COVID-19 200 солдатів Канади в Україні, а також їхні сім'ї вдома, опинилися в "підвішеному стані". Оскільки командування тепер розмірковує над тим, що варто робити: провести для них ротацію, залишити на українській території чи повністю вивести до спаду пандемії.

Про це пише канадська газета National Post, нагадуючи, що канадські військові інструктори присутні в Україні з літа 2015 року. За цей час вони провели підготовку 17 тисяч солдатів ЗСУ. Місія була запущена після того, як Росія анексувала Крим в 2014 році й розв'язала війну в східноукраїнському регіоні Донбас.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 25 березня (онлайн)

Відео дня

Нинішній канадський контингент прибув в Україну минулого жовтня. Наступного місяця його повинна була замінити нова група військових. Але ці плани тепер під питанням через пандемію COVID-19. Як пояснила капітан Алексія Кройзер з Командування спільних операцій, Збройні сили Канади "наразі оцінюють, чи зміна розгорнутих сил буде відбуватися згідно з планом, зважаючи на наслідки, які COVID-19 накладає на ці сили". Рішення канадських ВПС з'явиться найближчим часом. Про нього повідомлять, перед усім, самих військових і членів їхніх сімей.

Начальник штабу оборони Канади генерал Джонатан Венс цього місяця наказав зупинити всі неважливі військові дії й активності, щоб захистити військових від COVID-19. В цей час, ті, хто залучений до тренувальних місій, як і більшість канадських військових на службі за кордоном, заблоковані через пандемію.

Очікувалося, що "операційна пауза" буде тривати лише три тижні. Однак, минулого тижня Венс заявив, що армія повинна "визнати реальність". Тому що запобіжні заходи, покликані не допустити поширення нового коронавірусу, можуть тривати значно довше.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко вказав на важливість канадської тренувальної місії через продовження війна на Донбасі вже шостий рік. Водночас, він сказав, що українська влада працює над порозумінням щодо ротації військ наступного місяця.

Читайте такожFinancial Times: Пандемія коронавірусу може закінчитися появою цифрових диктатур

"Гадаю, це завдання канадських колег і їхніх українських друзів знайти найкращий формат", - сказав він.

"Вочевидь, будуть внесені правки в заплановану ротацію. Але ми очікуємо, що ця ротація відбудеться в квітні, як і було заплановано", - додав посол.

Одна з потенційних проблем, з якою зіштовхнулися канадські військові за кордоном, полягає в тому, який рівень медичної допомоги вони можуть отримати в разі захворювання на COVID-19. Шевченко запевнив, що в Україні забезпечити їх медичною допомогою - це "високий пріоритет". При цьому він додав, що українські й канадські чиновники працюють над відновленням тренувальної місії.