Ілюстрація / REUTERS

Через стрімке поширення нового коронавірусу COVID-19 у Москві вводять спеціальний режим пересування містом – зможуть їздити на особистому чи громадському транспорті лише ті, хто має спеціальні цифрові перепустки.

Відповідний указ підписав мер російської столиці Сергій Собянін, пише "Медуза". Таку ж систему введуть і в Підмосков'ї.

Спецпропуск стане обов'язковим для всіх від 15 квітня. Отримувати пропуск потрібно буде для поїздок на будь-якому виді особистого і громадського транспорту – зокрема і на велосипеді, електросамокаті, мотоциклі, скутері, автомобілі, таксі (таксистів зобов'яжуть перевіряти у пасажирів пропуску), метро, ​​приміських електричках і наземному громадському транспорті.

Відео дня

Пропуск видається в електронному вигляді і являє собою спеціальний код, що складається з цифр і букв. Перші чотири знаки означають дату закінчення терміну дії пропуску, решта 12 знаків дозволяють ідентифікувати його власника і мета поїздки. Перевіряти відомості будуть по QR-коду на пропуск.

Читайте такожБлизько 2 тисяч хворих за добу: у Росії – хвиля інфікувань коронавірусом

Пропускна система буде носити заявний характер - тобто, отримати перепустку потрібно буде заздалегідь.

Для поїздок на роботу мерія розробила окремі пропуски, де кількість поїздок не обмежена.

Обмежень для поїздок до лікувальних закладів немає, але перепустку треба оформляти. А ось отримати дозвіл на поїздки в особистою метою можна буде лише двічі на тиждень.

Такі пропуски не потрібно оформляти на дітей до 14 років. Без них також зможуть пересуватися військові, співробітники правоохоронних органів, судді та "інші службовці, які мають посвідчення встановленого державою зразка". Ще пропуски не знадобляться журналістам і охоронцям.

Наявність пропусків перевірятимуть патрульні. Громадяни повинні будуть показати паспорт та перепустку - роздруківку або екран смартфона.

Порушників штрафуватимуть. 1 квітня депутати Московської міськдуми схвалили поправки до КпАП Москви про штрафи за порушення режиму самоізоляції. Жителів, які порушили режим самоізоляції, будуть штрафувати на 5 тисяч рублів (близько 1800 грн), якщо порушення вчинено "з використанням транспортного засобу". У Підмосков'ї діють аналогічні штрафи.

Для тих, хто ходить пішки, такі перепустки ще не передбачені. Проте потрібно дотримуватися інших правил режиму загальної самоізоляції.