REUTERS

Москва запровадила цифрову систему стеження, щоб змусити росіян дотримуватися карантину. Але критики кажуть, що технологія становить безпрецедентну загрозу для приватності.

Про це пише CNN, додаючи, що російська столиця стала епіцентром епідемії коронавірусу в країні. На неї припадає 11513 з 18328 офіційно зафіксованих випадків зараження в Росії.

"Якщо раніше у нас було 500 нових госпіталізацій щоденно, то тепер у нас 1300", - сказав мер міста Сергій Собянін. Він пояснив, що запровадження цифрової системи стеження - це відповідь на швидке поширення COVID-19 в Москві.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Росія використовує COVID-19, щоб поширювати свою брехню

Концепція її роботи в теорії дуже проста. Москвичі й мешканці Московської області, яким від 14 років, повинні завантажити QR-код, якщо вони хочуть пересуватися містом. Реєструючись на сайті уряду чи завантажуючи спеціальний додаток на смартфони, громадяни можуть заздалегідь передавати інформацію про свій маршрут пересування й мету. Після цього вони отримують QR-код, який у них можуть перевірити на вулиці.

Спочатку ці правила будуть стосуватися лише тих, хто користуються громадським транспортом. Але влада каже, що обмеження поступово будуть розширені і на короткі поїздки по району. Поліція буде сканувати коди і штрафувати людей, які вийшли без дозволу або умисне надали неправдиву інформацію. Ті, хто досі ходить на роботу, можуть отримати спеціальну безлімітну перепустку. Але для особистих потреб, таких як поїздка в магазин чи на "дачу", вони можуть отримати два дозволи на тиждень, кожен з яких дійсний один день.

Офіційно система перепусток стала обов'язковою в минулу середу. Але поліція й перед тим ловила тих, хто виходив з дому без дозволу. В понеділок поліція встановила пропускні пункти в Москві, щоб перевіряти водіїв, чи є у них вагомі причини бути в столиці.

Уряд Росії вже використав пандемію коронавірусу для випробування низки нових технологій, зокрема, інструменти для розпізнавання облич. Використання перепусток для придушення пересування - не унікальний винахід Росії. У Парижі, приміром, запровадили паперові форми. Але Москва пішла шляхом Китаю, використовуючи QR-коди для масштабного стеження за населенням.

Читайте такожNeue Zürcher Zeitung: Кремль виявився на диво слабким у боротьбі з COVID-19

Але активісти російської опозиції застерігають, що нова система призведе до безпрецедентного втручання уряду. Приміром, сайт для отримання дозволів вимагає від всіх користувачів створити  на електронному порталі уряду свою сторінку, на якій будуть зберігатися дані про штрафи користувача, рахунки за комунальні послуги, дані закордонного паспорта тощо. Користувач повинен вказати, звідки він збирається почати своє пересування й куди збирається дістатися. Він повинен вказати свій ідентифікаційний код платника податків, зареєструвати тут номер свого автомобіля і завантажити паспортні дані.

Місцеві опозиційні депутати Дарія Бесєдіна і Максим Кац, які голосувати проти запровадження системи в Москві, називають її "кібернетичним ГУЛАГом" і "цифровим концтабором". Вони критикують уряд Росії за змішану риторику про коронавірус.

"Якщо з одного боку ви цілий день говорите людям, що ситуація під контролем і лише старші пацієнти помруть, а з іншого - не надаєте економічної підтримки, то люди не будуть лишатися вдома", - написав Кац на Twitter.

"І не важливо, як багато перепусток ви запровадите", - додав він.

Влада Москви спочатку відмовлялася запроваджувати систему електронних перепусток, наголошуючи, що самоізоляції достатньо. Але план системи повернули на розгляд, коли стало зрозуміло, що рівень зараження коронавірусом продовжує зростати.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія й Китай намагаються використати коронавірус в геополітичній грі

Очевидно, що місцева влада збирала дані про людей ще до появи електронних перепусток. 10 квітня, коли Собянін тільки оголосив про запуск системи, у штаб-квартирі реагування на коронавірус в Москві оголосили, що 3,5 мільйона жителів міста з 12,5 мільйонів виходили з дому більш ніж на шість годин. Російський технологічний гігант Yandex створив мапу, яка показувала "індекс самоізоляції". Вона показувала, що жителі Москви більш активно порушувати правила самоізоляції під час поточного тижня, ніж тижнем раніше.

Організація "Роскомсвобода", яка стежить за свободою інтернету в Росії, назвала нову систему цифрових перепусток інструментом "гонки за стеженням", а опубліковану мапу - "цифровим порушенням громадянських прав". І ці заходи можуть лишитися й після того, як пандемія коронавірусу закінчиться. Влада Москви обіцяє видалити всі дані після зняття карантину. Але експерти бояться, що зібрані особисті дані про кожного мешканця Москви можуть опинитися в поганих руках.