REUTERS

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун запропонував терміново внести "три фундаментальні зміни" у миротворчу діяльність всесвітньої організації, щоб вона відповідала викликам сучасності. Рекомендації генсека, викладені в 139-сторінковій доповіді, стосуються підвищення мобільності та готовності "блакитних касок", а також забезпечення відповідальності за їхні дії, повідомляє ТАСС.

"Я вважаю, що необхідно терміново внести три фундаментальні зміни, щоб привести миротворчі операції ООН у відповідність з викликами сьогоднішнього і завтрашнього дня", - йдеться в поширеній заяві Пан Гі Муна. За його словами, всесвітня організація, по-перше, повинна зосередитися на запобіганні конфліктів і посередницьких зусиллях, що вже саме по собі позбавить від необхідності проведення дорогих миротворчих операцій.

"По-друге, нам потрібно змінити те, як ми плануємо і проводимо миротворчі операції ООН, щоб вони були більш мобільними, гнучкими і більш підзвітними перед країнами і людьми, що охоплені конфліктом", - сказав генсек. В якості вирішення цієї задачі в його доповіді передбачене вироблення до початку наступного року плану розгортання в будь-якій частині світу "повністю функціональних" сил швидкого реагування для захисту цивільних осіб протягом 2-3 місяців після того, як РБ ООН приймає рішення про направлення миротворців. Для цього в розпорядженні ООН повинні будуть постійно знаходитися підрозділи, готові до негайної відправки.

Відео дня

"По-третє, ми повинні ввести в дію рамковий механізм на глобальному і регіональному рівні, який дозволить справлятися з викликами в галузі миру і безпеки, які ми маємо на сьогоднішній день", - сказав генсек. На його думку, створення цього механізму необхідно почати зі "зміцнення партнерства між ООН та Африканським союзом".

Читайте такожМісія ООН зафіксувала факти масових вбивств бойовиками цивільних осіб на Донбасі

При цьому Пан Гі Мун запевнив, що запропоновані ним зміни не зачеплять основоположні принципи миротворчості. "Наша робота - надавати підтримку переговорному вирішенню конфліктів і захищати цивільних осіб, а також заохочувати їх право на безпеку, правосуддя і процвітання", - зазначив голова ООН.