REUTERS

Незважаючи на відновлення падіння курсу рубля, росіяни не почали скуповувати продукти і непродовольчі товари «про запас», відзначають аналітики Sberbank CIB, передає РБК.

На відміну від грудня минулого року росіяни не намагаються врятувати рублеві заощадження від девальвації в магазинах: вони скорочують витрати навіть у період передноворічних розпродажів.

Читайте такожУ Путіна 2015 назвали "найбільш складним роком" у відносинах з ЄС і звинуватили "Захід"

Відео дня

Проведене Sberbank CIB дослідження «Потребительский индекс Иванова» показало, що частка росіян, які перейшли на більш дешеві товари, досягла рекордних 70%, стверджують автори. Для небувало високого числа покупців головним критерієм при виборі товарів стала низька ціна.

Sberbank CIB оцінив вартість святкування Нового року на одну людину в 7 тис. руб., що на 1,4% менше рівня 2014 року, причому перед святом росіяни тепер відвідують більше магазинів, ніж раніше, щоб знайти більш вигідну ціну.

«Чутливість до рівня цін досягла абсолютного максимуму в 75%, і покупці прагнуть вибирати більш вигідну пропозицію. Якщо в 2014 році в цих цілях вони відвідували магазини 2,3 торгових мереж, то в цьому році кількість мереж зросла до 2,6», — наголошується у звіті Sberbank CIB.

Аналітики відзначили зростання, що покупці стали частіше заходити в магазини великих торгових мереж у пошуках товарів, що продаються в рамках рекламних акцій. Майже половина клієнтів (44%) зараз приходить в магазини виключно за такими товарами.

Впевнений перехід населення Росії на ощадну модель поведінки, про яке раніше повідомляло Міністерство економічного розвитку, згідно з прогнозами Sberbank CIB, призведе до погіршення результатів операційної діяльності ритейлерів.

Читайте такожРосійський рубль перед новорічними святами побив антирекорд року

«Ми прогнозуємо слабкі результати, так як слабка динаміка чека не буде компенсований припливом трафіку. Тиск на допомогу може зберегтися і в першому кварталі 2016 року, що негативно позначиться на ставленні інвесторів до акцій сектора», — наголошується в звіті аналітиків.

Згідно з опублікованими раніше даними Росстату, в листопаді 2015 року обіг роздрібної торгівлі скоротився в річному вирахуванні на 13,1%, що стало найгіршим результатом за останні 20 років. При цьому продажі непродовольчих товарів, на яких люди економлять в першу чергу, знизилися відразу на 14,6%.