REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив, що відлига у відносинах РФ-США не настане, поки США не почнуть враховувати й поважати інтереси Росії.

Читайте такожПутін заявив, що Росія не має наміру повертати Крим: "Питання історично закрито"

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це глава держави сказав на засіданні Східного економічного форуму у місті Владивосток. 

Відео дня

«На жаль, у нас відносини перебувають у досить замороженому стані. Гадаю, не з нашої вини», - заявив Путін.

Він вважає, що в 1990-х роках було закладено основи розвитку демократії та ринкової економіки в Росії. «Я думаю, що при всіх складнощах, проблемах і недоліках все-таки те покоління політиків це завдання вирішило. І ми, звичайно, розраховували, що така відкритість викличе таку ж реакцію з боку наших партнерів», - додав Путін.

За його словами, нічого подібного не сталося. «Вони подивилися в цей свій кристал своїх національних інтересів і зрозуміли це по-своєму. А як вони зрозуміли? Ось Радянський Союз розвалився, тепер треба дотиснути й Росію», - підкреслив Путін.

Читайте також"Щирий" Путін розповів, як прагне виконання Мінських угод

Він вкотре заявив, що Захід підтримував, зокрема, сепаратистів на Північному Кавказі, розраховуючи, що це зробить російське керівництво більш піддатливим.

За його словами, для відлиги у відносинах сторони повинні враховувати й поважати інтереси Росії. «Можна вийти з договору про протиракетну оборону в односторонньому порядку й розвивати цю систему під приводом іранської ядерної загрози, а коли вона припинила своє існування - іранська ядерна загроза - зробити вигляд, що ми про все забули й, не звертаючи ні на що уваги, розвивати цю систему далі. Якщо така логіка продовжуватиметься, то тоді не думаю, що настане якась відлига. А якщо наші партнери погодяться все-таки з іншою логікою, логікою врахування взаємних інтересів, шанобливого ставлення до інтересів один одного, то тоді зміняться принципово наші відносини», - сказав Путін.

Він зазначив, що Росія не була ініціатором охолодження відносин із Заходом. «Ми в будь-яку секунду готові в повномасштабному обсязі розгорнути нашу співпрацю. Але це залежить не лише від нас, це залежить від того, як захочуть будувати відносини з Росією керівники майбутньої американської адміністрації», - додав Путін.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати ситуацію на Донбасі. РФ поставляє терористам «ДНР» і «ЛНР» озброєння й направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. Із середини квітня 2014 року в низці регіонів Луганської та Донецької областей тривають бойові дії.

Країни Заходу після вторгнення в Україну ввели санкції проти РФ.