REUTERS

Як повідомляє Радіо Свобода, на прес-конференції в Мінську, де місія представила попередні результати спостереження за виборами, він зазначив, що порушень було так багато, що ці вибори не відповідали міжнародним стандартам вільних і справедливих виборів.

Читайте такожУ парламент Білорусі пройшли два представника опозиції

Гарстедт також звернув увагу, що влада Білорусі напередодні виборів дала низку обіцянок щодо прозорості виборчого процесу, але мало зробила для того, щоб виконати їх, і так і не виконала їх до кінця.

Відео дня

Керівник місії додав, що її члени як представники ОБСЄ дають рекомендації, як виправити ситуацію, щоб вибори відповідали міжнародними стандартам. Зокрема, за його словами, необхідні зміни і у виборчому законодавстві, і у практиці щодо реєстрації партій, свободи засобів інформації і політичної діяльності.

"У деяких галузях ми бачимо певний поступ, але це триває дуже довго. Потрібні швидші зміни, щоб рухатися у правильному напрямку", - сказав Гарстедт.

Міжнародні спостерігачі ОБСЄ заявили, що вибори відбулися спокійно, але їх не можна назвати демократичними. Згідно з інформацією, порушення були і під час голосування, і під час підрахунку голосів, а передвиборні рекомендації ОБСЄ були далекі від виконання.

У письмовому попередньому звіті спостерігачів говориться, що влада Білорусі організувала вибори ефективно, але не змогла подолати "низку системних недоліків" у виборчому процесі.

У неділю в Білорусі відбулися вибори до Палати представників, нижньої палати парламенту. За попередніми результатами, до палати, що має 110 депутатів, уперше за 20 років потрапили одна представниця опозиційних сил і одна незалежна депутат, не пов’язана з пропрезидентськими силами.