І Мухаммад ібн мухаммад ібн Наїф Салмон / REUTERS

Король Саудівської Аравії призначив свого сина, міністра оборони Мухаммеда ібн Салмана новим спадкоємцем престолу, а також заступником прем'єр-міністра, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Попередній кронпринц, племінник короля, 57-річний Мухаммед ібн Наїф був позбавлений титулу і звільнений з поста міністра внутрішніх справ.

Читайте такожАрабські країни поки не висунули Катару ніяких вимог для вирішення кризи

Відео дня

Телеканал Al Arabiya повідомляє, що король закликав саудитів присягнути на вірність новому наслідному принцу в середу ввечері в Мецці.

Ібн Наїф багато років очолював антитерористичну діяльність у країні, зокрема, він керував боротьбою з екстремістською організацією "Аль-Каїда".

Мухаммед ібн Наїф вже присягнув на вірність новому кронпринцу. ЗМІ відзначають, що останнім часом він ставав все слабкішим як політик, поступово втрачаючи повноваження і вплив.

Блумберг зазначає, що призначення ібн Салмана дасть йому більше можливостей реалізувати свій план зі скорочення залежності королівства від видобутку нафти. Він курирує військові операції коаліції у Ємені, яку очолюють саудити, а також вважається однією з ключових фігур в конфлікті арабських країн і Катару.

"Його вважають небезпечною людиною через непродуманоу та неефективну війну в Ємені, а також стратегію нагнітання напруженості з Іраном", - розповідав рік тому в інтерв'ю Atlantico політолог Олександр дель Валь.

Вже тоді експерти відзначали, що ібн Салман є найвпливовішою людиною в Саудівській Аравії.