Головний санітарний лікар РФ Геннадій ОНІЩЕНКО спростував повідомлення про заборону ввезення молдавського вина до Росії. Слова, головного санітарного лікаря Росії, глави Росспоживнагляду передає ІТАР-ТАСС.

При цьому Г.ОНІЩЕНКО повторив скарги на якість молдавських алкогольних напоїв. "З 300 тисяч літрів вина, яке було поставлено за тиждень, а 140 тисяч літрів було відбраковано за вмістом дібутилфталату і ряду інших шкідливих компонентів", - розповів він.

За словами головного санітарного лікаря, 12 серпня в Москві розпочалися консультації з представниками молдавського виноробного бізнесу, мета яких - забезпечити якість вина, що поставляється до Росії. "Хай нам поставлятимуть не 300 тисяч літрів на тиждень, як зараз, а 250 тисяч літрів. Однак ми зможемо пропустити до російського споживача весь цей обсяг", - сказав Г.ОНІЩЕНКО.

Відео дня

12 серпня про заборону імпорту вин, виноматеріалів і коньяків, вироблених в Молдові, повідомило агентство Reuters. «Федеральна митна служба (РФ) таким чином забороняє імпорт наступних продуктів: вин, ... виноматеріалів, коньяків, вироблених в Республіці Молдова», - зазначається у документі, одержаному Reuters.

Агентство нагадує, що виконуючий обов`язки Президента Молдови Міхай ГІМПУ оголосив 28 червня, день вступу радянських військ до Молдови, вдень радянської окупації. Це викликало різку реакцію у Кремлі, незважаючи на те, що Конституційний суд Молдови скасував декрет М.ГІМПУ. Практично одразу після цього Росспоживнагляд заявив, що якість вина, що імпортується з Молдови, погіршала, і його, швидше, треба використовувати для "фарбування парканів", а не для пиття.

Росія вже забороняла імпорт вина з Молдови і Грузії в 2006 році, викликавши звинувачення у тому, що вона намагається покарати традиційно виноробні країни за вибір прозахідного шляху розвитку.