Ігор Бураковський

Про це, виступаючи на 9-й щорічній інвестиційній конференції в Києві, заявив керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Україні властиво і вигідно зараз бути посередині - політично і частково економічно. Нам корисно розвивати зони вільної торгівлі з багатьма країнами – на користь нашої країни», - зазначив І.Бураковський.

На цю тему: Україна буде в стагнації, поки не визначиться геополітично

Відео дня

Він звернув увагу, що дуже непросто відмовитися від східного напрямку співпраці, оскільки на країни Митного союзу припадає близько 32% обсягу українського експорту. Разом з тим, вельми некоректно, на думку І.Бураковського, аргументувати корисність Митного союзу прагненням відновити виробничі ланцюжки, втрачені у період розпаду СРСР, і можливим зниженням ціни на газ.

«Все, що можна було відновити, вже відновлено – в рамках вертикально-інтегрованих компаній. Що ще відновлювати? Старі технології і підприємства, побудовані на основі економіки, що працює за принципами, прямо протилежними принципам ринку? Великого потенціалу саме у сфері відновлення виробничих ланцюжків я не бачу. А що стосується цін на газ, то я не вірю, що Росія готова гарантувати комфортні ціни на газ на тривалий час, оскільки зростання цін на газ очікуємо і в самій Росії», - підкреслив експерт.

На цю тему: Експерт з РФ: Пострадянські країни вважають Росію «дійною коровою»

При цьому він ще раз наголосив, що сама по собі дискусія про вибір напрямку співпраці дуже заполітизована, що ускладнює розвиток економічних зв'язків.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого в Брюсселі відбувся саміт Україна-ЄС, після завершення якого президент Європейської Ради Герман ван Ромпей заявив, що ЄС чекає від України більшого прогресу у виконанні умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію. Однією з таких умов має стати чіткий сигнал з боку України про її інтеграційний вибір.