Сирійське хімічну зброю ліквідують / Фото: defenseimagery.mil

Норвегія поки не прийняла рішення про ліквідацію сирійської хімічної зброї на своїй території, однак такий варіант розглядається, цитує Russia Today заяву постійного представника Норвегії при ООН Гейра Педерсена .

За даними видання The Local, ООН, США і Росія готові довірити Осло ліквідацію до 500 тонн зарину і 50 тонн гірчичного газу - тобто близько половини всіх запасів хімзброї в Сирії.

Відповідно до прийнятої в кінці вересня резолюції, Радбез ООН ухвалив «уповноважувати держави-​​члени отримувати, контролювати, перевозити, передавати і знищувати хімічну зброю Сирії».

Відео дня

Питання про роль Норвегії у програмі знищення запасів хімзброї Сирії викликало розбіжності в коаліційному уряді країни, який приступив до роботи минулого тижня. Зокрема, Партія Прогресу вкрай скептично ставиться до ідеї ліквідації хімічних арсеналів на території королівства. За словами члена парламентського комітету з зовнішньої політики і оборони Крістіана Тюбрінг-Йедде, Норвегія ніколи не займалася виробництвом хімічної зброї, і виникає питання: чи є у держави необхідний досвід для здійснення подібної операції.

Пошуком країн, готових надати свою територію для знищення арсеналів хімзброї, займаються США. З подібною пропозицією Вашингтон звернувся до ряду європейських країн, у тому числі до Албанії, Бельгії, Франції та Норвегії.

У той же час багато країн, зокрема Росія, готові надати для цього технології і забезпечити фінансування робіт.