Атака Ірану на Ізраїль відкриває нові можливості для Нетаньягу / фото ua.depositphotos.com

Атака Ірану на Ізраїль численними ракетами і безпілотниками дала прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу те, чого він завжди прагнув, - мандат і виправдання для відкритого нападу на Іран, країну, яку він тривалий час вважав заклятим ворогом Ізраїлю, пише The Guardian.

"Наймудрішим рішенням Нетаньягу було б піднести ці напади всьому світу як передбачуваний неспростовний доказ його точки зору: Іран є зловмисною і небезпечною державою-ізгоєм, яка нехтує міжнародним правом і наражає на небезпеку Ізраїль, а також арабські та західні держави. Замість того, щоб сліпо нападати - наприклад, на іранські ядерні об'єкти - він повинен стверджувати, що жорстке керівництво Ісламської республіки та її верховний лідер аятола Алі Хаменеї показали своє справжнє обличчя - і заслуговують на колективні міжнародні каральні заходи".

Як ідеться в аналітичній колонці The Guardian, дії Тегерана надали Нетаньягу унікальну можливість відволікти увагу світової громадськості від дій Ізраїлю в секторі Газа і його нездатності перемогти ХАМАС.

Відео дня

Як вважає оглядач видання, у тому, що війна Ірану та Ізраїлю вийшла з тіні, значною мірою винен Нетаньягу і його внутрішній військовий кабінет. Він, мабуть, знав, наскільки лютою буде реакція в Тегерані на удар по посольству в Дамаску, і цей напад має вигляд навмисної ескалації.

Водночас, зазначає The Guardian, було б набагато розумніше, якби Іран, зіштовхнувшись із нападом на посольство, звернувся зі своїми скаргами в ООН і міжнародний суд у Гаазі та порушив би це питання через друзів у "Великій двадцятці" і групі БРІКС. Таким чином, він міг би завоювати симпатії на глобальному півдні і таких суворих союзників, як Китай і Росія.

"Натомість Хаменеї - дурний реакціонер із майже нульовим особистим досвідом зовнішнього світу - потрапив прямо в пастку, яку розставив Нетаньягу. Іран, в очах більшої частини міжнародної спільноти, оголосив себе поза законом. І народ Ірану має дочекатися відповіді Ізраїлю. Залежно від того, наскільки це буде погано, вкрай непопулярний ісламський режим може зіткнутися зі зростанням внутрішньої нестабільності і навіть народним повстанням", - вважають у The Guardian.

Конфлікт Ірану та Ізраїлю - що відомо

1 квітня Ізраїль завдав удару по посольству Ірану в Сирії, внаслідок чого загинув генерал Корпусу вартових ісламської революції. А вже в ніч на 14-те квітня Іран завдав удару у відповідь, запустивши по Ізраїлю більше ніж 300 ракет і безпілотників. Водночас, за словами ізраїльського контр-адмірала Даніеля Хагарі, майже 99% повітряних цілей було перехоплено.

Європейські лідери засудили масовану атаку Ірану на Ізраїль, яка сталася в ніч на 14 квітня. Зокрема солідарність із країною висловили Франція, Німеччина, Латвія, Молдова, Іспанія, Норвегія, Литва, Естонія, Іспанія, Норвегія, Литва та Україна.

Вас також можуть зацікавити новини: