Пєсков погрожує Боррелю збитками для ЄС / Колаж УНІАН, фото УНІАН, фото Reuters

Віце-президент Єврокомісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель представив країнам-членам Євросоюзу пропозицію про спрямування надприбутків зі знерухомлених активів Російської Федерації на закупівлю зброї для України.

Про це Боррель повідомив у мережі X. Зокрема, на основі цієї пропозиції Європейська Рада має схвалити рішення про використання непередбачених активів з російських заморожених активів на підтримку України у її боротьбі за перемогу.

"90% будуть розподілені через Європейський фонд миру і 10% через бюджет ЄС", - наголосив Боррель.

Також високий представник ЄС заявив, що з нетерпінням очікує на швидке схвалення Європейською Радою цієї пропозиції.

"Це продемонструє єдність ЄС і зобов'язання підтримувати Україну та її народ", - відзначив Боррель.

В Російській Федерації вже відреагували на цю пропозицію. Як заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі для пропагандистських "РИА Новости", - це ще одна заява Борреля, яке йде "в руслі руху у бік руйнування юридичних засад європейського і міжнародного права".

Він стверджує, що в Європі усвідомлюють про те, які "збитки можуть принести подібні рішення і для їхньої економіки, і для їхнього іміджу як надійних гарантів недоторканності власності".

Пєсков додав, що держави, які ухвалять подібні рішення, стануть "об'єктами судового переслідування на багато десятиліть".

Заморожені активи РФ - Європа хоче використати гроші на користь України

Спочатку в країнах Заходу розглядали варіанти, що заморожені активи РФ будуть використані для відбудови і відновлення України. Зокрема, з закликом, що це слід зробити чимшвидше, виступала міністр фінансів США Джанет Єллен. 

Водночас, останнім часом почало дедалі більше з'являтися заяв, аби заморожені активи використовувалися також для закупівлі зброї для України.

Вас також можуть зацікавити новини: