Чоловік поводився неадекватно / скріншот з відео

У чеському місті Тепліце поліцейські при затриманні чоловіка ромської національності притискали його коліном до землі, після чого він помер.

Про інцидент, що стався в суботу, повідомила служба ВВС.

На записі видно, що троє правоохоронців застосували силу при затриманні чоловіка. При цьому один з них протягом декількох хвилин притискав коліном горло або плечі затриманого до землі. Після цього правопорушник залишився нерухомо лежати на асфальті.

Однак у чеській поліції виправдовуються, що були змушені застосувати силу, оскільки чоловік під дією наркотиків поводився агресивно. Вони стверджують, що саме передозування стало причиною смерті.

За даними правоохоронців, у попередньому звіті патологоанатомів зазначено, що чоловік переніс "патологічні зміни коронарних артерій", імовірно через вживання амфетаміну.

Глава Міністерства внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек повністю підтримав дії поліцейських.

У свою чергу ромська громада в Республіці порівнює подію зі смертю афроамериканця Джорджа Флойда в США в травні 2020 року, називаючи померлого "чеським Флойдом".

На їхню думку, ром помер під час затримання, "і цей акт жорстокості продемонстрував ставлення чеської влади до громади". Також її представники заявили про "системний расизм". При цьому вони скептично поставилися до звіту патологоанатомів.

Інтернет-видання розслідувань Hlidaci Pes (Watchdog) проаналізувало відео і встановило, що поліцейський тримав коліно на спині і на лопатках чоловіка, а не на шиї. І це є звичайною поліцейською процедурою за таких обставин.

Читайте такожКінець революції "Black lives matter": у справі про вбивство Флойда поліцейським поставлять крапку (відео)

Смерть Джорджа Флойда і протести в США

Афроамериканець Джордж Флойд помер у лікарні Міннеаполіса після арешту 25 травня. Його запідозрили у використанні фальшивої банкноти. Поліцейський Дерек Шовін, який заарештував Флойда, в ході захоплення тиснув коліном на його шию і ігнорував скарги заарештованого на брак повітря. Шовін заарештований, йому пред'явили звинувачення у вбивстві.

Учасники протестів проти расової несправедливості і поліцейського насильства в американському місті Портленді осквернили, а потім повалили пам'ятник першому президенту і одному із засновників США Джорджу Вашингтону.

У червні Американський музей природної історії в Нью-Йорку вирішив демонтувати пам'ятник 26-му президенту США Теодору Рузвельту, який зображений поруч з вихідцем з Африки і корінним американцем. Дональд Трамп закликав музей не зносити пам'ятник.

У Портленді в липні поліція розганяла протестувальників сльозогінним газом.

У Сіетлі поліція затримала понад 40 протестувальників в ході масових заворушень. У сутичках з натовпом постраждав 21 офіцер поліції.