Місія Столтенберга полягає в тому, щоб домогтися консенсусу серед членів Альянсу / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вкладає свою спадщину в останній ривок зі зміцнення міжнародної підтримки України в її боротьбі проти Росії, що може призвести до "більш прямої" конфронтації Альянсу з Росією, пише The Hill.

Видання нагадує, що Столтенберг, який цього року піде у відставку, запропонував країнам-членам НАТО створити на п'ять років фонд у розмірі $100 мільярдів для України, а також очолити групу "Рамштайн", що координує постачання зброї Києву.

"Місія Столтенберга полягає в тому, щоб домогтися консенсусу серед членів Альянсу і зробити відповідну заяву у Вашингтоні в липні на щорічному саміті НАТО, присвяченому його 75-річчю", - пише The Hill.

Відео дня

Очікується, що це буде останній саміт НАТО зі Столтенбергом на посаді генерального секретаря, а його ймовірним наступником вважають прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Як зазначив старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки (CNAS) і колишній високопоставлений чиновник Пентагону Джим Таунсенд, це не просто захист від можливої перемоги Трампа на виборах, а й певною мірою захист від США загалом: "Європа має активізуватися".

Зазначається, що прихильники України місяцями працювали над виробленням ідей щодо того, як НАТО могло б зайняти більш рішучу позицію з підтримки Києва на тлі розбіжностей у США.

"Але реалізація фонду в $100 мільярдів, координація пожертвувань зброї та інституціоналізація програми навчання для українських сил поставлять НАТО в прямішу конфронтацію з Росією і ознаменують собою серйозне зрушення від досить обережної ролі Альянсу. США та інші західні союзники, побоюючись спровокувати Путіна, протягом двох років прагнули досягти певної дистанції між Альянсом і Україною, щоб не викликати реакції Москви", - йдеться в публікації.

Столтенбергу належить залучити на свій бік усіх членів Альянсу, додає видання. При цьому як найбільшу перешкоду розглядають Угорщину.

Фонд НАТО для України на $100 мільярдів - актуальне

Нагадаємо, Єнс Столтенберг заявив, що фонд НАТО на 100 мільярдів для України може бути створений ще до липня 2024 року.

Він переконаний, що фонд буде створено, незважаючи на те, що деякі країни цього тижня висловлювали коливання, адже довгострокова підтримка є життєво необхідною зараз і для відновлення країни після війни.

Вас також можуть зацікавити новини: