Франція вимагає припинити бойові дії / Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ Франції закликало владу Азербайджану і Вірменії негайно припинити бойові дії в Нагірному Карабасі.

Про це йдеться в офіційному заява відомства, оприлюдненому в неділю, 27 вересня.

Читайте такожНова війна за Карабах: що відбувається на кордоні Вірменії та Азербайджану (фото, відео)

Відео дня

 «Франція глибоко стурбована великомасштабними зіткненнями, що відбуваються в Нагірному Карабасі, і повідомленнями про жертви, особливо серед цивільного населення... В якості співголови Мінської групи Франція разом зі своїми російськими та американськими партнерами підтверджує свою прихильність досягненню довгострокового врегулювання нагірно-карабахського конфлікту шляхом переговорів», — підкреслили французькі дипломати.

Війна в Нагірному Карабасі: хронологія конфлікту

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти. 
  • 27 вересня 2020 року загострилася ситуація у районі невизнаного Нагірного Карабаху - території, за яку десятки років ведуть боротьбу Вірменія та Азербайджан.