Курили вже довго є спірною територією / фото REUTERS

Китай переглянув свою позицію щодо приналежності Курильських островів. Як повідомляє Kyodo News з посиланням на власні джерела, Пекін тепер має "нейтральні" погляди.

Інформагентство відзначає, що голова КНР Сі Цзіпінь не визнав Курильські острови частиною Японії під час нещодавніх переговорів з Володимиром Путіним у Москві. Він "не підтримує жодну сторону" у цій суперечці.

Таким чином, Сі відійшов від позиції Китаю, котра побутувала майже шість десятків років. У 1964-му році китайський лідер Мао Цзедун визнавав чотири спірні острови Курилів територією Японії. Тоді, у липні, він публічно заявив Соціалістичній партії Японії, що Курильські острови "потрібно повернути їм".

Відео дня

Вирішення суперечки щодо володіння островами сторони намагалися провести дипломатичним шляхом. Однак найближчим часом це буде важко зробити. Нещодавно Токіо увів санкції проти Москви після повномасштабного вторгнення в Україну, а Кремль після підтримки Пекіна буде більше наполегливим щодо своїх територіальних зазіхань.

В останні роки уряд КНР публічно не проголошував своєї позиції щодо Курилів, хоч і вважав їх японськими. Навіть на картах китайського виробництва спірні острови мали позначку "окуповані Росією".

Курильські острови: позиція світу

Адміністративно Курильські острови є частиною Сахалінської області Росії. Однак Японія вважає їх своєю територією і заявляє, що ці землі були незаконно анексовані Радянським Союзом після Другої світової війни.

Наприкінці 2020-го року у Держдепі США заявили, що на Курильських островах живуть японці, а не росіяни. РФ негативно відреагувала на такі висловлювання Штатів.

У жовтні 2022-го року Верховна Рада України визнала, що Росія окупувала Курильські острови. Таким чином Київ оголосив про свою офіційну підтримку Токіо у цьому питанні.

Вас також можуть зацікавити новини: