Путін довів Макрона до "оскаженіння" / REUTERS

Під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном російський лідер Володимир Путін намагався пояснити ситуацію щодо отруєння опозиціонера Олексія Навального. Але розмова виявилася настільки провальною, що це серйозно погіршило відносини між Росією й Європою.

Читайте також"Це неприйнятно": у Німеччині закликають убезпечити Навального від опитувань слідчих РФПро це пише Business Insider з посиланням на джерела в європейських розвідувальних службах. Французькі ЗМІ повідомляли, що розмова між Путіним і Макроном відбулася минулого тижня. Вони обговорювали отруєння Навального в кінці серпня, після якого російського політика перевезли в Німеччину на лікування.

Джерела розповіли виданню, що Путін запевняв французького президента, що Навальний сам себе отруїв, щоб дискредитувати Росію. За словами розвідників, ця спроба була настільки незграбною і образливою, що вона ще більше погіршила й без того напружені відносини між Москвою й європейськими столицями.

Відео дня

Неназваний чиновник зі служб безпеки Франції сказав Business Insider, що Макрон був розлючений. Хоча зазвичай він насторожено ставиться до прямої конфронтації з Росією.

"Щодо цих подій, європейські лідери мають певні цинічні погляди на Путіна.(...) Але у Макрона велике его. Він вважає себе людиною, з якою не можна гратися. Він очікував, що йому скажуть про те, що ситуація - це внутрішня проблема. Що можливо була проведена незаконна операція кимось на нищій ланці, і триває розслідування. Можливо, він сказав би, що чеченці зробили це без його схвалення", - розповів французький чиновник.

Він додав, що розмови з Путіним у минулому були "незадовільними, але досить правдоподібними". Тому європейським лідерам було важче вступати з ним в конфронтацію. І Макрон розраховував, що Путін буде поводитися, як завжди. Але натомість він почав "городити повну маячну про те, що Навальний сам прийняв смертельну отруту, яку можна знайти лише на добре захищених російських військових базах".

"Ми знали, що такі безглузді, заплутані й часто суперечливі сигнали були інструментом Путіна у вирішенні проблем вдома. Але щоб таке говорити президенту Франції...", - додав французький співрозмовник видання.

Читайте такожSueddeutsche Zeitung: "Північний потік-2" розриває Німеччину навпілЗа словами чиновника, Макрон "оскаженів". Він також додав, що президент Франції тепер готовий більш рішуче підтримати канцлера Німеччини Ангелу Меркель, якщо вона вирішить відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2". Видання нагадує, що напруга у відносинах між Заходом і Москвою багато разів загрожувала призвести до зриву будівництва ГТС. 

У Німеччині представники служб безпеки відмовилися спілкуватися з журналістами Business Insider. Але представник контррозвідки однієї з країн Центральної Європи, який тісно працює з німецькими колегами над проблемою Росії, сказав, що у ЄС може не бути вибору. І йому доведеться діяти більш рішуче.

"Макрон і Меркель зараз політично дуже зайняті. Вони розлючені, що в таке становище їх поставив Путін. І їх ще більше злить те, що він це зробив з такою зневагою до них. Звинувачення Німеччини й Навального в зборі всіх доказів розлютили Меркель. А твердження, що Навальний сам себе отруїв, довело Макрона до інфаркту. Але розмови з німецькими колегами дали мені зрозуміти, що вибори в США будуть мати велике значення для розрахунків усіх сторін", - пояснив неназваний розвідник.

Він пояснив, що об'єднана коаліція Німеччини, Франції й інших країн ЄС може створити проблеми для Путіна. Але рішуча участь президента США зробила б таке об'єднання більш ефективним.

Отруєння Навального: що трапилося з опозиціонером

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Згодом Навального евакуювали з омської лікарні на лікування до берлінської клініки Charite (Шаріте), де виявили отруту в організмі опозиціонера.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними журналістів, він пам'ятає все, що передувало отруєнню – аж до того моменту, як він втратив свідомість в літаку.
  • Уряд ФРН заявив, що наявність у пробах Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій, в тому числі - експертами з Франції та Швеції.