Макрону час відмовитись від ідеї діалогу з Путіним / REUTERS

Хтось повинен сказати президенту Франції Еммануелю Макрону, що його "діалог для побудови довіри" з лідером Росії Володимиром Путіним провалився. Він не добився появи навіть крихти цієї довіри. 

Отруєння опозиціонера Олексія Навального забороненою хімічною зброєю, швидше за все, було останнім цвяхом в труну цих хороших, але приречених намірів. Однак, здається, що Макрон вірить у те, що вони варті порятунку, - пише Financial Times.

Читайте такожBusiness Insider: Макрон "оскаженів" після розповідей Путіна, що Навальний сам себе отруївЗа кілька тижнів до того, як помітному критику Кремля різко стало зле, Макрон написав у Twitter, що "діалог", який він розпочав з Путіним в 2019 році в президентській резиденції Форт Брегансон, "рухається вперед... і я скоро поїду в Росію". Отруєння Навального й протести в Білорусі змусили його передумати.

Відео дня

Чого добився цей "діалог" Макрона? За словами дослідника аналітичного центру IFRI Тетяни Кастуєвої-Жан, нічого суттєвого для Франції і Європи. Мінський процес, покликаний закінчити війну на Сході України після російської анексії Криму в 2014 році, приніс лише кілька обмінів в'язнями. У Сирії Москва врятувала Башара Асада, хоча Париж хотів, щоб його повалили. Тепер Кремль підтримує білоруського автократа Олександра Лукашенка у боротьбі з народними протестами.

Жодного прогресу немає у сфері кібербезпеки й дезінформації. Після отруєння Навального будь-які твердження, що публічне зближення двох лідерів запобігає подальшому погіршенню відносин з Росією, звучать несерйозно.

Читайте такожПутін заявив Макрону, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угодиМинулого місяця після телефонного зв'язку між Єлисейським палацом і Кремлем повинно було лишитися дуже гірке відчуття, якщо Le Monde точно передав суть розмови. Путін, будучи колишнім агентом КДБ, повторював, що Навальний нібито сам себе отруїв військовою речовиною, яка нібито походить з Литви. Цікаво, що саме в цій країні перебуває лідер опозиції Білорусі Світлана Тихановська.

Тим часом, європейські втрати для Макрона були серйозними. Його нескоординоване зближення з Путіним стривожило Польщу, країни Балтії й Німеччину. Таким чином, з'явився розкол, який напевне сподобався Кремлю. Президент Франції, очевидно, не хоче ховати три роки особистих зусиль. Невдовзі після перемоги на виборах в 2017 році, попри російські хакерські атаки проти його кампанії, Макрон запросив Путіна у Версальський палац. У Парижі також зберігається думка, що примирення з Путіним - це ціна недопущення утворення російсько-китайської осі.

Тож якщо канцлер Німеччини Ангела Меркель швидко засудила отруєння Навального, президенту Франції для цього знадобилося значно більше часу. Під час візиту в країни Балтії цього тижня Макрон перейшов до жорсткішої риторики щодо Москви, заявивши в інтерв'ю газеті JDD, що Лукашенко повинен піти.

Макрон зустрівся в Тихановською у Вільнюсі у вівторок. Але за день до того він повторив свої погляди, що Європі потрібно підтримувати "роботу з Росією", щоб збудувати стабільний мир. Це розмило його спроби заспокоїти союзників на передовій, які страждають від постійних вторгнень Росії у повітряний простір НАТО.

Читайте також"З Навальним працює ЦРУ": у Кремлі відреагували на звинувачення опозиціонером Путіна в отруєнніПитання не в тому, чи Франції потрібно розірвати дипломатичні відносини з Росією. Звісно, що ні. І вона цього не зробить. Натомість Макрон повинен добре подумати, чи варто йому продовжувати вкладати такі великі зусилля у відносини з Путіним, які не приносять жодних плодів й створюють глибокі проблеми в Європі.

Макрону варто бути більш стриманим. Він повинен припинити публічно демонструвати своє захоплення президентом Росії. Натомість йому варто краще координувати дії з Берліном і дозволити французьким дипломатам робити свою закулісну роботу. Один з них нещодавно сказав: "Ми збираємося зберегти канали, але про поїздку в Москву немає навіть мови. Діалогу - так, але тільки якщо він не створює напругу з Польщею і Німеччиною".

З політичної точки зору, для Макрона було б розумно триматися подалі від лідера, який переписав конституцію своєї країни, щоб залишатися при владі до 2036 року.

Вас також можуть зацікавити новини: