До Світлани Алексієвич приїхали посли європейських країн / фото twitter.com/AnnLinde

До квартири білоруської письменниці, нобелівського лауреата з літератури Світлани Алексієвич приїхали посли кількох країн ЄС для її захисту від арешту.

Як розповіла заступник посла Литви в Білорусі Аста Андріяускене виданню The Insider, європейські дипломати прибули одразу після того, як Алексієвич заявила, що до неї намагаються проникнути невідомі.

Щоб запобігти арешту Алексієвич, до неї приїхали посли Литви, Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини, Чехії. Також там знаходяться журналісти.

Відео дня

"Ми з послом Литви Андрюсом Пулокасом приїхали відразу, як тільки Алексієвич зробила свою заяву, що вона залишилася остання з президії Координаційної Ради і що їй стукають в двері невідомі. Ми знаходимося всередині вже півгодини. Коли ми приїхали, тут вже було багато журналістів, багато людей і пара мікроавтобусів. Ми покликали інших послів ЄС, і приїхали посли Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини, Чехії. Зараз думаємо, що робити далі", - зазначила Андріяускене.

Також вона додала, що силовики Лукашенка вже намагалися зайти в під'їзд, але їх не пустили.

"Це 7-й поверх. Силовики намагалися зайти в під'їзд, але їх не пустили. Безпосередньо під дверима нікого немає. Світлана дуже конкретно дала зрозуміти, що вона не хоче їхати з країни, що хоче залишитися з людьми в Білорусі, хоча у неї багато можливостей виїхати", - додала Андріяускене.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде на своїй сторінці в Twitter зазначила, що дії режиму Лукашенка стосовно опозиціонерів порушують права людей.

"Переслідування, арешти і насильницьке видворення опозиції в Білорусі є серйозним порушенням права на мирний протест білоруським режимом. Щаслива поділитися цим фото, тільки що знятим в Мінську - Світлана Алексієвич поруч із європейськими дипломатами, серед яких і дипломат Швеції", - написала Лінде.

Раніше нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич, випустила звернення, у якому розповіла, що нікого з її друзів-однодумців в президії Координаційної Ради вже не залишилося. На цей час Максим Знак і Лілія Власова затримані, Марія Колесникова і Сергій Дилевські заарештовані, Павло Латушко виїхав з країни під тиском КДБ, а Ольгу Ковалькову вивезли до Польщі проти її волі.

Читайте такожЛукашенко визнав, що "трохи пересидів на президентському посту", але просто так не піде

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які не згодні з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.

Читайте такожСША готують нові санкції проти Білорусі - Помпео

Координаційна рада в Білорусі

  • Кандидат в президенти Тіхановском, 11 серпня виїхала в Литву, ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. До неї увійшли політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. У президії ради - Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.
  • У білоруській прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • 24 серпня Ковалькову і Ділевського затримали, а 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • Член Координаційної ради, бізнесмен Андрій Воронін через тиск влади виїхав з Білорусі та просив надати притулок в іншій країні. Його підозрюють в нібито "несплаті податків і приховуванні доходів в особливо великому розмірі".
  • 5 вересня Ковалькову, яку тримали під адмінарештом, силою вивезли до Польщі.

Читайте такожБілоруську опозиціонерку Колеснікову підозрюють у "спробі захоплення влади" - адвокат

Викрадення лідерів опозиції в Білорусі

  • Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колесникова, Іван Кравцов та Антон Родненков - 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їх місцезнаходження понад добу залишалося невідомим.
  • 8 вересня Кравцов и Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі в іншу з мішками на голові й допитували, після чого запропонували залишити країну. Вони погодилися виїхати разом із Колесниковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колесникова відмовилася її перетинати.
  • 9 вересня стало відомо, що лідера білоруської опозиції Марію Колесникову, яку 7 вересня викрали невідомі, знайшли. Її заарештували. Зараз політик перебуває в СІЗО №1 на Володарського в Мінську.