Конгрес кілька місяців не може узгодити допомогу Україні / Колаж УНІАН / Reuters, 93 ОМБр

Республіканці пошкодують, що не допомогли Україні, оскільки бездіяльність призведе до серйозних глобальних наслідків і підриву політики Сполучених Штатів Америки.

Америка зробила багато помилок, наприклад, у В'єтнамі, але помилки бездіяльності призвели до більш масштабних війн і більшої кількості жертв, пише американський аналітик Хел Брендс в колонці Bloomberg. На його думку, у разі припинення допомоги Україна почне втрачати свої території.

"Україна, позбавлена допомоги США, не зможе виграти цю війну або домогтися миру, який забезпечить країні обороноздатність у військовому відношенні і економічну життєздатність. Ймовірним результатом, в кінцевому рахунку, стане врегулювання, нав'язане під дулом російської зброї", - пише Брендс.

Відео дня

Поразка України стане для світу жахливим сигналом про рішучість Штатів, а також підірве імпульс до поліпшення американської оборонної бази. "Мстива і мобілізована" Росія почне загрожувати Східному фронту НАТО, у відповідь Польща, Південна Корея, Японія та інші країни почнуть замислюватися про те, що можуть розраховувати тільки на ядерну зброю.

Крім того, перемога країни-агресора зруйнує встановлену після 1945 року норму, що забороняє насильницьке завоювання і анексію територій, і тим самим поверне світ до порочної анархії, пише аналітик.

Брендс підкреслює, що зараз Сполучені Штати витрачають на зусилля по забезпеченню миру всього 5-6% свого оборонного бюджету, при цьому не відправляючи воювати американських солдатів. Відступ від допомоги Україні став би однією з найбільших невимушених помилок в історії зовнішньої політики США, додає він.

"У 1920-х і 1930-х роках США відмовилися використовувати свою міць для стабілізації тендітної системи, що склалася після Першої світової війни, і тим самим допомогли розв'язати Другу світову війну. В кінці 1990-х років США відмовилися від більш агресивного застосування сили проти "Аль - Каїди" - помилка, яка призвела до 11 вересня і всіх наступних бід", - пише аналітик.

Він також нагадав, що в 2014 році, коли Росія окупувала Крим і вторглася на Донбас, американський президент Барак Обама утримався від надання смертоносної військової допомоги, побоюючись посилити конфлікт. "Тим самим він допоміг переконати Путіна в тому, що він може розчленувати сусідню країну, не заплативши за це великої ціни", - підкреслив Брендс.

Допомога Україні від США: Останні новини

Як відомо, через розбіжності між республіканцями і демократами Штати вже кілька місяців не можуть схвалити додаткове фінансування допомоги Україні.

Після смерті російського опозиціонера Олексія Навального президент Джо Байден закликав продовжити допомогу Україні, зазначивши, що нездатність підтримати країну у критичний момент ніколи не буде забута.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що все ще розраховує на надання всебічної підтримки з боку США.

Вас також можуть зацікавити новини: