Сергій Грабський оцінив, на що можуть витратити натовські 100 млрд доларів / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Військовий аналітик Сергій Грабський прокоментував можливе виділення НАТО допомоги Україні в розмірі $100 млрд та оцінив, на що можуть піти ці гроші.

"Ця новина є дуже позитивною в першу чергу для країн НАТО. Адже 100 млрд доларів - це не означає, що Україні будуть передані мішки з грошима. Ця сума буде витрачати в країнах НАТО для забезпечення і своєї обороноздатності й обороноздатності України", - сказав він в ефірі телемарафону.

Грабський також пояснив, що п'ятирічний план не означає, що Україна весь цей час вестиме війну, адже гроші можна буде використати й після закінчення бойових дій. 

Відео дня

"Що стосується п'ятирічного терміну, то будемо відверті, наполовину наша армія складається з озброєння та техніки радянських часів. Це потрібно заміняти. Якщо уявити, що лише один комплекс ППО Patriot коштує мільярд доларів, то ця сума виглядає не дуже великою. Але ця сума є значною для нашого поступового переозброєння і ця новина має подвійний позитив для нас, адже ми бачимо практичні намагання НАТО щодо переведення Сил оборони України до найвищих стандартів як найбільш дієздатної армії світу", - пояснив Грабський.

100 млрд доларів для України від НАТО - що відомо

Напередодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висунув пропозицію про створення окремого фонду для України. Протягом п'яти років Києву буде надана військова допомога на суму в $100 млрд. Її розглянуть у середу, 3 квітня. 

Такий план розробляється на випадок приходу до влади Трампа в США. Адже якщо його схвалять - Альянс також отримає контроль над очолюваною США групою підтримки зброї Ramstein. Це дозволить НАТО керувати постачанням летальної зброї в Україну вперше після початку повномасштабної війни Росії в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: