США хочуть запобігти втручанню Росії у ситуацію в Білорусі  / REUTERS

Заступник держсекретаря США Стівен Бігун незабаром відвідає Росію і Литву, щоб провести переговори щодо ситуації у Білорусі.

Як повідомляє Reuters із посиланням на поінформовані джерела, цей візит викликаний тим, що офіційний Вашингтон прагне мирного врегулювання кризи в країні, що виникла після президентських виборів, і запобігти втручанню Росії.

Читайте такожЛукашенко доручив боронити "західну перлину з центром у Гродно" від військ НАТО

Відео дня

Наразі Держдепартамент США офіційно не повідомляє про плановані візити Бігуна.

Разом з тим колишній американський високопосадовець на умовах анонімності повідомив, що Бігун планував найближчими днями виїхати до Москви й столиці Литви Вільнюса, де перебуває опозиційний кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська.

Інший співрозмовник повідомив, що не знав про заплановану поїздку Бігуна, проте вважає, що він намагатиметься запобігти відновленню насильства в Білорусі або втручанню Росії.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися зіткнення з силовиками, розгорілася політична криза.
  • Від Лукашенка вимагають піти у відставку, в містах проходять наймасовіші в пострадянський час акції протесту, робітники ключових промислових підприємств оголосили страйк.
  • З ночі 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни було затримано майже 7 тис. учасників акцій. З 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • 13 серпня президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали білоруську владу припинити насильство і почати діалог з народом. Також лідери чотирьох країн запропонували стати посередниками в діалозі білоруської влади і громадян з метою мирного врегулювання ситуації в Білорусі. Однак Лукашенко заявив, що йому не потрібні жодні закордонні посередники для врегулювання ситуації в країні.
  • Разом з тим Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • У Кремлі після чотирьох телефонних розмов Путіна і Лукашенка заявили про важливість невтручання у справи Білорусі.
  • 19 серпня лідери країн-членів ЄС домовились запровадити санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі.