Ігор Лещеня підтримав протестуючих в Білорусі / скріншот

Посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня підтримав учасників акцій протесту в своїй країні.

Про це він заявив у відео, яке опублікувало видання Наша Ніва.

"Я звертаюся до вас не тільки як Посол Білорусі в Словаччині. Я звертаюся до вас як найстарший керівник білоруської зарубіжної установи з досвіду роботи послом і єдиного діючого білоруського дипломата, який працював у МЗС СРСР і в радянському посольстві за кордоном. Як і всі білоруси, я - в шоці від історій про тортури і побиття громадян моєї країни", - заявив він.

Відео дня

Лещеня зазначив, що, до тих подій, які відбувається сьогодні в Білорусі, раніше були передумови.

"На жаль, для цього були передумови. 15 років тому у нас була відкрита „Лінія Сталіна“. І мова йшла не тільки про подвиг радянського народу. Не менш важлива причина - ім'я Сталіна в назві. Потім з’явився міністр внутрішніх справ, якому форма офіцера сталінського НКВС нагадувала не про м’ясорубку 1937 року і нема про ГУЛАГ, а про День Перемоги. А тепер сотні моїх співвітчизників відчули на собі, що низка представників правоохоронних органів повною мірою відродили традиції НКВС у толерантній європейській Білорусі XXI століття", - заявив посол.

Лещеня додав, що повага волі народу, його мови, історії та культури є складовими згуртованої, сильної і не схильної до зовнішніх впливів держави.

"У Словаччині я представляю Білорусь і білоруський народ, який відповідно до Конституції є єдиним джерелом влади в нашій країні. Я солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст із мирними ходами, щоб їх голос був почутий. Як уродженець міста Жодіно я з вами, робітники БелАЗ та Ковальського заводу важких штамповок! Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї країни буде засновано на обліку позицій усіх верств суспільства і представників різних політичних сил", - резюмував дипломат.

Вибори і протести в Білорусі

Читайте такожЗМІ опублікували ще одне відео з моментом загибелі протестувальника в Мінську

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За остаточними результатами ЦВК , за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців.
  • Тисячі жителів Білорусі, незадоволені підрахунком після голосування, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій в різних містах країни.
  • 13 серпня ввечері частину затриманих почали випускати на свободу. 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2000 затриманих.
  • 14 серпня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про підтримку введення санкцій за порушення демократичних цінностей і прав людини в Білорусі.
  • Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хосеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає результати виборів президента Білорусі і починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестуючих.
  • 15 серпня, Лукашенко провів телефонну розмову з Путіним, після якого заявив, що президент Росії пообіцяв йому всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.