Не всі білоруські чиновники готові миритися з насильством проти мирних протестувальників / REUTERS

Заступник начальника управління законодавства в правоохоронних і військовій сферах головного державно-правововго управління Адміністрації Президента Білорусі Артем Проскалович звільнився на тлі протестів в країні.

Читайте також"Тактика працює": пропагандистка РФ Скабеєва похвалила білоруський ОМОН

На звільнення звернув увагу Telegram-канал «Кулуари KYKY».

Відео дня

«Більш не вважаю за можливе бути юристом на державній службі», - написав Проскалович у своєму Instagram.

Там же чиновник виклав фото свого посвідчення і заяви про звільнення.

Instagram

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися перші зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала в Литву.
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати. Вночі відбулися нові зіткнення протестувальників  з силовиками - люди намагалися встановити барикади і кидали в ОМОНівців петарди. Співробітники ОМОНу, використовували гумові кулі і світлошумові гранати.
  • На денні протести в Мінську 12 серпня вийшли родичі затриманих, підприємці і сотні жінок в білому. Увечері почалися нові масові затримання і насильство проти мирних демонстрантів.
  • На тлі протестів і міліцейського насильства демобілізовані бійці силових формувань Білорусі запустили флешмоб: вони викидають свою форму і знаки відмінності в сміттєві баки.
  • Співробітники низки великих підприємств в Білорусі оголосили страйк.
  • Під час протестів у Білорусі затримано щонайменше четверо громадян України.