Довелося продовжувати витрачати гроші на війну в Україні / скріншот

Економіка Росії, здається, зростає навіть через 21 місяць після початку війни в Україні. Але за лаштунками президент Росії Володимир Путін намагається вирішити складну "трилему", оскільки економіка країни наближається до 2024 року, сказала Олександра Прокопенко, колишній співробітник центрального банку.

"На даний момент економіка виглядає стійкою. Але схоже, що Путін керує нею так само, як він керує своєю яхтою, як ніби це криголам. Але це не так", - сказалаПрокопенко, колишній радник Банку Росії.

Прокопенко, яка зараз є науковим співробітником російського Євразійського центру Карнегі, пояснила це тим, що Путіну потрібно було обговорити три ключові питання.

Відео дня

По-перше, вона сказав, що російському лідеру довелося продовжувати витрачати гроші на війну в Україні, щоб підтримувати економічне зростання. Росія повідомила про зростання ВВП на 5,5% в третьому кварталі цього року, звернувши назад спад на 3,5% за той же період минулого року.

"Нинішні темпи зростання ВВП обумовлені головним чином цими військовими витратами, що по суті означає, що як тільки російська держава припинить витрати на війну, зростання зупиниться або значно сповільниться", - додала Прокопенко.

Вона сказала, що оскільки економічне зростання спричинить інфляцію, центральний банк країни повинен підтримувати високі процентні ставки, щоб стримати зростання цін під час війни. У п'ятницю центральний банк Росії підвищив ключову процентну ставку до 16% п'ятий раз поспіль.

Прокопенко заявила, що Путіну також доводилося зберігати видимість, яку він все ще створював, тому що у нього був соціальний контракт з народом, згідно з яким "все йде за планом". Путін балотується на п'ятий термін на березневих президентських виборах в Росії, на яких він майже напевно переможе.

Вона впевнена, що Путіну також необхідно підтримувати макроекономічну стабільність після введення надзвичайних заходів, таких як контроль за рухом капіталу і порушення бюджетного правила країни, щоб підтримати рубль, що слабшає.

"Відмова від цих інститутів означає, що в майбутньому фінансовому керівництву, Кремлю і Путіну буде складніше справлятися з майбутніми потрясіннями", - сказала Прокопенко.

Хоча адміністрації Путіна вдалося зберегти рожевий фасад російської економіки, офіційну економічну статистику країни практично неможливо перевірити, а звіти припускають, що більша частина економічного зростання країни обумовлена величезними військовими і державними витратами.

Прокопенка також навела ключовий кількісний сигнал про те, що російська економіка не зовсім така, якою її підносять.

"Наступного року ключова ставка буде двозначною. Це також ознака того, що економіка нездорова". Якщо у вас здорова економіка та помірне, стійке зростання, вам не потрібна двозначна ключова ставка. Вам не потрібні такі дорогі гроші всередині економіки", - додала вона.

Ситуація в путінській Росії

Для чинного президента Росії Володимира Путіна перемога на майбутніх виборах, ймовірно, буде легкою, оскільки його одноосібне панування на політичній сцені РФ фактично забезпечило йому ще один шестирічний термін. Про це йдеться в матеріалі Associated Press.

Водночас, на думку авторів, ще більш складними будуть тернисті виклики, які чекають попереду. Так, зайшла в глухий кут війна в Україні, непохитний тиск Заходу, що підсилює економічні проблеми Росії і загострення внутрішньої боротьби серед правлячої еліти "будуть тиснути на наступну каденцію Путіна і підірвуть його обіцянки стабільності".

Вас також можуть зацікавити новини: