Президенти Латвії, Литви та Естонії засудили радянський режим / фото Depositphotos

Президенти Латвії, Литви та Естонії засудили тоталітарний радянський режим, який окупував країни Балтії в 1939 році.

Про це йдеться в спільній заяві президентів Латвії Егілса Левітса, Литви Гітанаса Науседи та Естонії Керсті Кальюлайд, приуроченій до 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі.

"Кінець Другої світової війни не приніс свободу народам Центральної та Східної Європи. Замість цього на зміну одного тоталітарного режиму прийшов інший, коли Балтійські країни були цинічно включені до складу Радянського Союзу", - йдеться в заяві.

Відео дня

"Два безжальних диктатори - Гітлер і Сталін - поділили Європу на сфери впливу, підписавши секретні протоколи пакту Молотова-Ріббентропа між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною. Після початку Другої світової війни 1 вересня 1939 року на підставі цієї угоди і радянсько-німецького договору про дружбу та Радянський Союз окупував і анексував Латвію, Литву та Естонію", - наголошується в ньому.

Читайте такожBloomberg: Путін тримає в таємниці злочини Сталіна в битві проти Заходу за пам'ять роки Другої світової війни

У заяві наголошується, що центральна і східна частини Європи майже півстоліття залишалися під владою комуністичних режимів. Радянський Союз використав військову перевагу, нерозбірливі репресії, масові депортації й тотальний ідеологічний контроль для підпорядкування Балтійських країн.

Балтійські лідери також застерегли від спотворення історичних подій.

"Сьогодні наші країни є невід'ємною частиною Європейського союзу і НАТО. Однак не можна забувати трагічні уроки минулого. Ми підкреслюємо важливе значення встановлення істини і справедливості. Спотворення історичних подій, які призвели до Другої світової війни та поділу Європи після війни, є сумною спробою фальсифікувати історію і поставити під сумнів саму основу сучасного міжнародного правопорядку", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше естонський парламент засудив російську інтерпретацію історичних подій, що передували Другій світовій війні.