Чи є ризик нового вторгнення з боку Білорусі? / фото ua.depositphotos.com

Мінськ анонсує в середині серпня чергові спільні навчання з РФ. Йдеться про навчання ВПС з бойовою стрільбою.

Експерти в ефірі проекту FreeДом розповіли про те, як готуються військові, якими можуть бути наслідки цих навчань і до чого готуватися українській стороні.

Навчання проходитимуть у два етапи. Перший починається 9 серпня і до 11 на території Білорусі. А з 22 по 25 серпня в межах території та повітряного простору полігону "Ашулук" Астраханської області і на території 185 центру бойової підготовки ВКС РФ.

"Білорусь фактично втратила свою правосуб'єктність і є окупованою Росією територією", - каже військовий експерт Михайло Притула.

Участь у навчаннях візьмуть особовий склад, військова та спецтехніка від авіаційних частин, війська ППО і радіотехнічних військ, а також бойові формування військової академії Білорусі.

У зв'язку з цими навчаннями повітряні сили ЗСУ зафіксували нові засоби протиповітряної оборони на Волинському та Поліському напрямках. До того ж, за інформацією білоруських ЗМІ, в Гомель знову прилетів Іл-76 ВКС РФ. Він міг привезти ракети для ЗРК С-300 і С-400.

Російська Федерація регулярно використовує комплекси С-300 і С-400 для того, щоб завдавати удари по наземних цілях. Вони абсолютно неточні і використовуються для терору населення. Тому існує загроза для українських міст на Півночі.

Що стосується нового наступу з боку Білорусі, то деякі військові експерти зазначають, що цей ризик мінімальний на сьогодні, судячи з розміщення батальйонно-тактичних груп поблизу кордону.

У цих військових навчаннях нічого нового немає, методи, як і цілі, аналогічні з попередніми, але тепер на шляху коаліції Білорусь-Росія все більше додаткових факторів, які обтяжують процес повторного вторгнення.

По-перше, це Логістика. По-друге, на Білорусь тиснуть санкції не меншою мірою, ніж на сусідку Росію. По-третє, президентське крісло під Лукашенком похитується саме через причетність до російської війни проти України.

"Загроза повторного вторгнення або ж ракетного обстрілу України з боку Білорусі зберігається до повного закінчення війни", - підсумували в сюжеті.

Раніше Міністерство оборони Білорусі повідомило про проведення навчань військ ППО і ВПС з бойовою стрільбою.

Вас також можуть зацікавити новини: