Пандемія допомагає аферистам видурювати гроші / REUTERS

Тільки для однієї групи людей 2020 рік був би ще кращим тільки в тому випадку, якби вони самі написали для нього сценарій. Це шахраї. Світ, охоплений пандемією COVID-19, має всі ключові елементи, через які, за словами вчених, злодії процвітають після катастроф.

Читайте такожВкрали мільйони гривень: у Дніпрі "накрили" мережу шахрайських call-центрів (фото, відео)Це емоційне потрясіння, фінансовий стрес і підрив традиційних мереж підтрими, - пише Bloomberg. Від США до Великої Британії, від Конконгу до Австралії захисники споживачів і регулятори застерігають про тривожний сплеск шахрайства. До цього моменту американці втратили 161 мільйон доларів через пов'язані з коронавірусом афери. Британці втратили 21,8 мільйон в доларовому еквіваленті, австралійці - 3,6 мільйонів.

"Люди зараз більш уразливі перед аферистами, ніж зазвичай. Під тиском вони думають емоційно, а не когнітивно", - пояснила директор мережі відстеження шахрайства в Американській асоціації пенсіонерів Емі Нафцігер.

Повідомлень про всі види обману побільшало по всьому світу, а в деяких регіонах стрибок взагалі дуже великий. В Гонконгу у першому півріччі діяльність аферистів посилилася на 111%. Сінгапур - одне з найбільш безпечних міст світу. Але місцева поліція каже, що шахрайств цього року стало більше на 140%. І це головна причина підвищення загального рівня злочинів. Міжнародних випадків теж стало більше.

Урядова політка, націлена пом'якшити економічні наслідки пандемії коронавірусу, стали головною мішенню для злочинців. У США вони, наприклад, пропонують за певну платню "пришвидшиви" виплату державної допомоги. У Австралії грабіжники намагаються видурити особисті дані людини, які відкриють доступ до пенсійних коштів.

Читайте такожШахрай викрав з банківської картки гроші, зібрані на лікування дитини: дівчинка померла"Уряди вливають так багато грошей в системи благополуччя для проведення виплат допомоги, що, вочевидь, цей процес приваблює злочинців", - сказав криміналіст з Австралійського інституту кримінології Рассел Сміт.

Щоб оцінити прибутковість афери, Bloomberg пропонує розглянути справу Мохаммеда Хана. У березні, коли Британія була за крок до запровадження каратину, програм для пом'якшення економічних наслідків ставало все більше: від доплат робітникам до податкових канікул.

20-річний студент-політолог Мохаммед Хан побачив можливість. Він почав розсилати прості текстові повідомлення, в яких обіцяв прислати відшкодування податків. При цьому він додавав посилання на сайт, схожий на справжній. На сайті людям потрібно було вказувати особисті дані включно з дівочим прізвищем матері.

За два дні Хан розіслав 1200 повідомлень. Це дозволило йому зібрати особисті дані 191 людини. Завдяки цьому він зміг вкрасти 10 тисяч фунтів стерлінгів з 49 рахунків. Підрозділ з питань фінансових злочинів у Лондоні помітив його діяльність. В липні Хана засудили до 30 тижнів у в'язниці.

Базові види афер у часи COVID-19 не нові. Пандемія лише дала зловмисникам можливість застосувати свої відпрацьовані методи проти жертв, використовуючи контекст. Наприклад, з'являлися сайти, які пропонували маски чи засоби дезінфекції для рук. Хоча насправді ніхто нічого не продавав. 

Читайте такожДев'ять анонімних Тelegram-каналів заблокують за поширення персональних даних українцівОдин з особливо жорстоких сценаріїв стосувався тварин. Як і тисячі інших людей у світі, бухгалтер страхової компанії з Денвера Мерікей Андерсон вирішила, що карантин - найкращий час завести собі собачку. Після безуспішних спроб знайти щеня у рідному місті, 59-річна жінка знайшла рекламу, в якій пропонували фразцузьких бульдогів. Щенят розводили в штаті Джорджія.

Андерсон почала переписуватися з продавцем, який виявився чемним і прислав фото щенят, а також рекомендації. Один собачка коштував 1500 доларів. А доставка проводилася спеціальною службою для транспортування тварин. Продавець заспокоювала Андерсон і запевняла, що вона "християнська жінка і ніколи нікого не дурила".

Одразу ж після проведення оплати почалися проблеми. Раптом служба виявилася нездатною доставити щеня. Тож продавець попросила ще 2 тисячі доларів на "страхування". Листування тривало ще три тижні. А потім продавець пообіцяла, що сама доставить щеня. Після цього Андерсон не змогла зв'язатися з цією людиною.

Жінка повідомила поліцію про шахрайство. Але досі не отримала свої гроші назад. Однак, вона все ж завела собачку. Його звати Джей Ді.

Бували й випадки, коли шахраї видавали себе за чиновників медичних служб у США, за китайських чиновників у Австралії й Сінгапурі. За нормальних умов люди при контакті з такими псевдо чиновниками насторожилися б. Але у часи пандемії коронавірусу все часто відбувається інакше.

Читайте такожКрадіжки даних для кредитів онлайн: шахраї вигадали нову схемуВ середині липня 31-річний Крістіан Гшніцер, який недавно переїхав зі Швейцарії в США, отримав телефонний дзвінок. Голос повідомив йому, що йдеться про розслідування справи про відмивання грошей. Чоловіки, які видавали себе за представників американського уряду, допитували швейцарця про його пересування й фінансові справи. Один з них запропонував Гшніцеру перевести його заощадження в Сінгапур для «безпеки», поки триває розслідування.

Після кількох днів психологічного тиску й розмов, які тривали годинами, Гшніцер повірив шахраям. Він перерахував свої гроші на вказаний рахунок в Сінгапурі. Після цього дзвінки припинилися. Швейцарець розповів про все дружині. А тоді повідомив поліції. Загалом у пари видурили 263 тисячі доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: