Лукашенко заявив, що Польща хоче анексувати частину Білорусі / Фото: REUTERS

Олександр Лукашенко, звинувачуючи Польщу в намірі приєднати Гродненську область, намагається таким чином легітимізувати присутність російських силовиків в країні для допомоги в придушенні протестів у Білорусі.

Про це в ефірі каналу "Україна 24" сказала політологиня-міжнародниця Юлія Осмоловська.

"Це плід фантазії Лукашенка, однак у нього є абсолютно зрозуміла мета. Заява розрахована на внутрішнього споживача і має на увазі обґрунтування можливості введення або посилення силової присутності з боку Росії, про що ми вже чуємо від пана Путіна - натяк не те, що вони готові приступити", - сказала політолог.

Відео дня

На думку Осмоловської, Лукашенко намагається "розіграти сепаратистську карту".

"Ми зараз бачимо, що ця сепаратистська карта з Гродненською областю розігруватиметься для того, щоб легітимізувати посилення силових структур Білорусі і присутність російських партнерів", - сказала Осмоловська.

Політологиня підкреслила, що частина населення Білорусі вірить таким заявам.

"Пан Лукашенко досить переконливо говорить про те, у що він вірить, є частина населення Білорусі похилого віку, зі старими стереотипами про НАТО і його ставлення до СРСР, і всі ці речі спеціально психологічно нагнітаються і діють на певну частину", - сказала Осмоловська.

Що сказав Лукашенко про Польщу: реакція Варшави і Москви

  • Лукашенко сказав, що влада Польщі намагатиметься приєднати Гродненську область, і що "вони про це відкрито говорять і сплять і бачать". За словами Лукашенка, Білорусь намагається навести порядок на заході країни, куди перекинуті військові.
  • Президент Росії Володимир Путін заявив, що на прохання Лукашенка сформував резерв силовиків, і правоохоронці "допоможуть в разі потреби".
  • Через антипольску заяву Лукашенка посла Білорусі в Польщі викликали "на килим" в МЗС Польщі.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів