США та Велика Британія завдадуть ударів по хуситах у Ємені / фото ua.depositphotos.com

Британія та США готові завдати ударів по військових об’єктах хуситів у Ємені через те, що їхній лідер пообіцяв відповісти на будь-який напад новими атаками на судноплавство в Червоному морі.

Як пише The Guardian із посиланням на джерела в галузі оборони, у четвер активізувалися підготовчі заходи у відповідь на атаку із застосуванням 21 ракети та безпілотників, націлених на військові кораблі США та Великобританії. Відомо, що вона сталася ввечері у вівторок, 9 січня, проте інші деталі не розкриваються.

Відповідаючи на запитання про потенційні удари США по хуситах у Ємені, представник Білого дому Джон Кірбі сказав: "Я не збираюся телеграфувати про наші удари так чи інакше тут. Ми зробимо те, що маємо зробити, щоб протистояти цим загрозам, які хуси продовжують кидати на комерційне судноплавство в Червоному морі, і перемогти їх".

Відео дня

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що після нападу хуситів "будуть наслідки", а міністр оборони Британії Грант Шаппс порадив журналістам "спостерігати за цією сферою".

У відповідь лідер підтримуваного Іраном угруповання, яке контролює північ і захід Ємену, Абдул-Малік аль-Хуті, заявив, що в разі удару хусити дадуть відсіч.

"Будь-яка американська атака не залишиться без відповіді. Відповідь буде більшою, ніж атака, яка була здійснена з використанням 20 безпілотників і кількох ракет. Ми більш рішуче націлені на кораблі, пов’язані з Ізраїлем, і ми не відступимося від цього", – сказав він.

Ввечері у четвер, 11 січня, на тлі очікувань участі Великої Британії в неминучих військових ударах по хуситах збирався кабінет премʼєр-міінстра країни Ріші Сунака. Очікується, що в пʼятницю, 12 січня, він виступить із заявою в Палаті громад.

"Експерти вважають, що США, Велика Британія та інші західні союзники, швидше за все, будуть націлюватися на прибережні радари та пускові майданчики, намагаючись зупинити тримісячну серію ракетних і безпілотних атак хуситів на водній артерії Близького Сходу", – пише видання. 

Оновлено:Sky News пише, що ударів завдадуть цієї ночі. Заходи можуть бути вжиті протягом кількох годин.

Водночас журналіст Times Стівен Свінфорд повідомляє, що очікується заява президента США Джо Байдена у зв’язку з можливими військовими ударами по цілях хуситів у Ємені.

Оновлено: США та Британія завдають ударів по цілям хуситів у Ємені, підтвердили американські чиновники. Цілей – більш дюжини, починаючи від тренувальних центрів і закінчуючи сховищами дронів, пише журналістка Голосу Америки Карла Бабб. У мережі пишуть про вибухи в різних містах Ємену.

Оновлено 01:54: Збройні сили США завдали ударів по численним об’єктам хуситів у контрольованих хуситами районах Ємену, повідомив американський чиновник CNN. Удари наносяться з винищувачів і ракетами "Томагавк".

"Ці удари є ознакою зростаючої міжнародної тривоги щодо загрози одному з найважливіших водних шляхів світу. Протягом тижнів США намагалися уникати прямих ударів по Ємену через ризик ескалації в регіоні, який і без того кипить від напруги, але триваючі атаки хуситів на міжнародне судноплавство змусили коаліцію діяти", – пише видання.

Оновлено 02:14: Американський чиновник повідомив Al Jazeera, що удари по позиціях хуситів у Ємені припинилися

При цьому Сполучені Штати залишають за собою право відповісти, якщо "загрози" в регіоні повторяться, посилаючись на напади хуситів на кораблі в Червоному морі.

Оновлено 02:33: Військові США та Великобританії завдали удару по більш ніж дюжині цілей хуситів у Ємені, розповів CNN американський чиновник. Він зазначив, що удари завдавалися по таких об'єктах як радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску дронів, місця зберігання та запуску балістичних ракет, а також місця зберігання та запуску крилатих ракет.

Атаки були проведені США та Великобританією, повідомив інший американський чиновник. За словами ще одного джерела, багато інших країн підтримали ці зусилля.

Атаки хуситів на судноплавство в Червоному морі

Днями у Великій Британії та США повідомили, що відбилии атаку хуситів на корабоі. Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс заявив, що корабель DIAMOND разом із американськими військовими кораблями "успішно відбив наразі найбільшу атаку хуситів, підтримуваних Іраном, у Червоному морі", застосувавши ракети Sea Viper та вогнепальну зброю.

Центральне командування США зазначило, що атака сталася увечері 9 січня за єменським часом. Хусити випустили ракети, а також 18 дронів по Червоному морю, де проходили десятки торгових суден.

Вас також можуть зацікавити новини: