Теракти 11 вересня - як падали вежі-близнюки в США, історія найбільшого теракту в історії / Фото: REUTERS

11 вересня 2001 року терористи-смертники спрямували чотири захоплені пасажирські літаки з заручниками у дві вежі торгового центру в Нью-Йорку. УНІАН розповідає хронологію трагедії.

Що передувало трагедії

Вранці 11 вересня 19 терористів, озброєних холодною зброєю, перцевими балончиками й вибуховими пристроями-муляжами, майже одночасно захопили чотири літаки найбільших американських авіаперевізників із пасажирами на борту. Усі лайнери прямували до Каліфорнії.

Відео дня
Фото: REUTERS

На деяких літаках між терористами та екіпажем сталися сутички, унаслідок яких загинули щонайменше кілька бортпровідників, один пасажир і пілот.

На одному з літаків команда й пасажири намагалися повернути контроль над лайнером, коли дізналися про долю інших захоплених суден, які спрямували на торговий центр. Ймовірно, зловмисники направили літак у землю, що спричинило падіння, а пасажири вберегли Капітолій від участі веж-близнюків.

Фото: REUTERS

У ті ж години всі авіарейси скасували, а літаки, які прямували до США, перенаправляли у Канаду.

Як падали вежі-близнюки

Усередині приміщень одразу спалахнула пожежа. Температура плавлення зруйнувала навіть сталеві конструкції, й дві споруди висотою 110 метрів на очах у камер та випадкових свідків почали падати, руйнуючи навколо себе десятки будівель: зокрема 47-поверхову вежу 7-го торгового центру.

Фото: REUTERS

Люди, які зненацька опинилися в епіцентрі обвалу, благали з вікон про допомогу, відчайдухи просто стрибали вниз.

Фото: REUTERS

Проте більшість загинули під уламками. З-під веж ще довго діставали тіла загиблих, місцева влада сформувала списки зниклих, які щохвилини поповнювалися новими іменами.

Трагедія тривала лише годину і 42 хвилини, та її запам’ятав весь світ.

Фото: REUTERS

Що сталось потім

Теракт 11 вересня завдав серйозної шкоди не лише моральному здоров’ю американців, поглибивши цілу націю у траур, а й економіці. Після події були змушені на певний час закрити Вол-Стріт, а громадянський повітряний простір з Канадою перекрили до 13 вересня.

Фото: REUTERS

Після трагедії 11 вересня влада та громадськість одразу подалися на пошуки винуватців. Проте тривали вони недовго: з’ясували, що смертників направила терористична група «Аль-Каїда».

Невдовзі тоді президент США Джордж Буш-молодший оголосив війну з тероризмом – американці вторглися в Афганістан, щоб змістити талібів, які переховували «Аль-Каїду».

Фото: REUTERS

Провину за 11 вересня веж-близнюків угрупування з його лідером Усамом бен Ладеном взяло тільки у 2004 році. Терористи пояснювали свої дії військовою присутністю Сполучених Штатів у Саудівській Аравії, а також санкції проти Іраку.

Усама бен Ладен був убитий американськими спецпризначенцями у травні 2011 року.

Щороку американці вшановують пам’ять жертв найбільшого теракту у світі біля реконструйованого One World Trade Center.