Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака / Іллюстрация REUTERS

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака зі співзасновником білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем і його затримання в аеропорту Мінська.

Тихановська у своєму телеграм-каналі написала, що затримання Протасевича є операцією спецслужб.

Читайте такожУ Мінську екстрено сів літак Ryanair: затримано засновника Nexta Романа Протасевича

Відео дня

"Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака — заради того, щоб затримати активіста і блогера Романа Протасевича", — написала вона.

Опозиційний лідер зазначила, що такі дії влади поставили під загрозу безпеку інших пасажирів рейсу:

"Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів", — сказано в повідомленні.

Скриншот Telegram

Як зазначає Тихановська, Протасевича звинувачують у тероризмі, за це йому загрожує смертна кара.

Штаб Світлани Тихановської закликав офіс Ryanair і міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) почати розслідування за фактом події та вжити заходів аж до виключення Білорусі з ICAO.

"Відсьогодні жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевнена у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних", — зазначила лідер білоруської опозиції.

Роман Протасевич та його затримання 

  • Роман Протасевич - колишній головний редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який висвітлював масові акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка.
  • Білоруська влада оголосила Протасевича в міжнародний розшук і включила до "списку терористів". Через побоювання за свою безпеку він залиишив країну.
  • 23 травня 2021 року в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту.